x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii dau de pământ cu armata germană

Americanii dau de pământ cu armata germană

de Şerban Mihăilă    |    05 Iun 2018   •   14:30
Americanii dau de pământ cu armata germană

Considerat mâna dreaptă a președintelui Trump în Europa, ambasadorul Statelor Unite în Germania, Richard Grenell, a condamnat ferm modul în care autoritățile de la Berlin se eschivează de la îndeplinirea obligațiilor asumate în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Presiunea asupra țărilor NATO ale căror contribuții pentru apărare nu ating pragul de 2% din PIB este o prioritate-cheie a lui Trump, a dezvăluit el.   

„Cheltuielile NATO sunt o problemă pe care președintele mi-a spus direct că dorește să o rezolv”, a declarat Richard Grenell, recent confirmat în post la Berlin, într-un interviu în exclusivitate acordat site-ului conservator american „Breitbart”, apropiat de administrația de la Washington. El a remarcat apoi că acesta este un domeniu în care diplomația americană a eșuat până acum. Sistematic, aproape toate statele NATO nu au reușit să-și onoreze angajamentul asumat față de alianță, ce presupune ca toți membrii să cheltuie 2% din PIB pentru apărare, a spus Grenell. Dintre țările NATO cu o economie puternică, doar SUA, Marea Britanie și Polonia și-au îndeplinit obligațiile, în condițiile în care chiar și britanicii au fost acuzați de utilizarea unui „artificiu contabil” pentru a atinge nivelul de apărare cerut. „E trist. Germania este cea mai mare economie a Europei. Ei și-au luat niște angajamente față de NATO și ar trebui să fie serioși în privința acestora”, a afirmat Grenell, referindu-se la promisiunile neonorate ale conducerii de la Berlin. „Vrem să vedem un plan serios prin care germanii să ajungă la cele două procente din PIB. Aceste procente sunt însă doar un număr de bază”, a adăugat el, dând de înțeles că o țară de talia Germaniei poate face mai multe în domeniul apărării comune. „Un stat ca Germania trebuie să se asigure că este gata de luptă atunci când este nevoie!”, a spus Grenell. El a precizat că, în pofida seriozității de care dau dovadă diplomații germani, aceștia ar trebui să aibă în spate o forță militară credibilă, dacă vor ca demersurile lor diplomatice să reușească.

Grenell nu o menajează pe Merkel

Deși nu a pronunțat numele cancelarului Angela Merkel, îngrijorarea ambasadoului SUA față de starea în care a ajuns armata germană în anii în care actualul șef al guvernului de la Berlin s-a aflat la putere este evidentă. Grenell spune că există un element de negare în discursul public  al oficialităților în privința propriei armate, iar anumite structuri politice germane acționează activ contra unei „bune stări de funcționare a apărării naționale”. „Oficialitățile militare germane știu că subiectul capacității de ripostă rapidă este o chestiune serioasă. Cu toate acestea, nu există submarine funcționale, spre exemplu; în momentul de față, ei nu au o armată gata de luptă!”, a avertizat Grenell. În martie, cu ocazia unei festivități militare, ziarul local berlinez „Morgenpost” susținea că, surprinzător, cele patru avioane „Eurofighter” participante la eveniment reprezintă singura forță de reacție rapidă a aviației germane. Deși armata dispune teoretic de 128 de avioane, doar zece pot zbura și numai patru dintre acestea au capacitatea de a ataca. În acest context, Grenell a sugerat că una dintre soluții ar putea fi ca armata germană să fie făcută de râs în fața propriei națiuni și a aliaților săi, cerându-i-se să participe în acțiuni militare comune.

Am comis o greșeală, nesolicitând public germanilor să participe la operațiunile din Siria”.

Richard Grenell

 

×
Subiecte în articol: americanii armata germana