x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii de pe portavionul Ronald Reagan, expuşi la radiaţii

Americanii de pe portavionul Ronald Reagan, expuşi la radiaţii

de Marina Constantinoiu    |    14 Mar 2011   •   14:36

Echipajul portavionului american Ronald Reagan, sosit duminică în largul coastelor din nord-estul Japoniei, a fost expus radiaţiilor care au emanat de la centrala nucleară de la Fukushima, afectată de seismul de vineri, nava fiind repoziţionată, relatează Le Point online.

“Flota a Şaptea şi-a repoziţionat temporar navele şi avioanele, îndepărtându-le de centrala de la Fukushima Daiichi 1, după ce au fost detectate niveluri scăzute de contaminare a aerului şi a echipajelor sale operând în regiune”, se arată într-un comunicat al Flotei a Şaptea. “Sursa acestei radioactivităţi în suspensie în aer este un nor provenind de la uzina nucleară de la Fukushima Daiichi”, a explicat sursa citată.

Nivelul de radiaţii este totuşi slab şi nu constituie un pericol pentru sănătate – cât sub nivelul unei expuneri timp de o lună la radiaţiile naturale provenind din sol, de la soare sau din roci – se arată într-un comunicat militar.

Portavionul opera la circa 160 de kilometri nord-est de centrală, înainte de a fi repoziţionat. “Cu titlu de precauţie, Ronald Reagan şi alte nave ale celei de-a Şaptea Flote, care efectuează o misiune umanitară în regiune, s-au îndepărtat de curenţii care suflă în zonă, pentru a face un bilanţ al situaţiei şi a determina care sunt acţiunile necesare mai departe”, se mai arată în comunicat.

Cotidianul american New York Times scrie, la rândul său, luni, că Pentagonul se pregăteşte să anunţe că echipajul de pe portavionul Ronald Reagan a fost expus şi a primit, într-o oră, echivalentul a unei luni întregi de expunere la radiaţii. Citând oficiali ai Guvernului american care au dorit să-şi păstreze anonimatul, ziarul scrie că nava a traversat un nor încărcat cu radioactivitate emanată de la centralele japoneze afectate de seism în momentul în care vasul s-a apropiat de coastele Japoniei, pentru misiunea sa umanitară. Ziarul adaugă că mai multe elicoptere americane care efectuau zboruri la 96 de kilometri nord de reactoarele afectate au fost acoperite cu un praf radioactiv care a fost îndepărtat. Potrivit sursei citate, nu există încă nici un fel de informaţii referitoare la eventuale efecte negative în legătură cu această expunere a personalului militar american.

×