x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii ne dau cu flit

Americanii ne dau cu flit

de Anca Aldea    |    26 Apr 2007   •   00:00
Americanii ne dau cu flit

George W. Bush va face in iunie un turneu in Europa de Est, in care va ocoli Romania, iar Condoleezza Rice nu are timp pentru o intalnire cu Adrian Cioroianu.

SUA ne dau cu flit

Romania pare să nu mai fie in graţiile aliaţilor americani. Cel puţin pană nu se clarifică apele la Bucureşti. George W. Bush va face un turneu care va ocoli Romania, iar Condoleezza Rice nu are timp pentru o intalnire cu Adrian Cioroianu.

Chiar in săptămana in care la Oslo se deschide summit-ul NATO la nivel de miniştri de Externe (26-27 aprilie), Bucureştiul a aflat că autorităţile de la Washington au refuzat solicitarea şefului diplomaţiei romane, Adrian Cioroianu, de a avea o intrevedere cu omologul său american, Condoleezza Rice. Intr-o declaraţie pentru agenţia NewsIn, citată de HotNews, purtătorul de cuvant al MAE roman, Corina Vinţan, a declarat că "prezenţa scurtă a secretarului de Stat american nu permite o intrevedere in capitala Norvegiei cu ministrul roman de Externe". Varianta oficială este combătută insă de alte surse anonime, citate de NewsIn, potrivit cărora Cioroianu ar fi fost refuzat din cauza situaţiei haotice de pe scena politică de la Bucureşti.

Reticenţa americanilor de a mai avea contact cu partea romană pană la soluţionarea crizei a fost evocată, săptămana aceasta, şi in contextul găzduirii, anul viitor, a summit-ului extinderii NATO. Inscrisă pe lista candidaţilor, alături de Portugalia, la organizarea in 2008 a reuniunii la nivel inalt a Alianţei, Romania se află deocamdată in poziţie de stand-by. Potrivit unor surse citate de Mediafax, există voci care nu-şi doresc ca summit-ul să fie asociat cu situaţia actuală din Romania.

TURNEUL DE PE LĂNGĂ NOI. Pe termen mai scurt, americanii dau impresia că nu mai sunt deloc interesaţi de clasa conducătoare de la Bucureşti. Potrivit postului de radio BBC Romania, apropiatul turneu al prezidenţialilor SUA, George W. Bush şi soţia sa, Laura, in Europa de Est va ocoli ţara noastră. După summit-ul G8 din 6-8 iunie, din Germania, Bush va merge in Republica Cehă, Polonia, Italia, Albania şi Bulgaria. Motivul nu a fost făcut public pe cale oficială, insă BBC aminteşte de dialogul vioi şi activ dintre Bush şi Băsescu, precum şi de participarea apreciativă a Romaniei in teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan. "Lipsa contactelor directe dintre Bucureşti şi Washington survine pe fondul ingrijorărilor exprimate de ambasadorul SUA in Romania, Nicholas Taubman", potrivit căruia "tensiunile politice pot face ca investitorii străini să aibă rezerve faţă de Romania", relatează BBC.

×
Subiecte în articol: externe romania