x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii negociază în secret cu talibanii în Germania, potrivit Der Spiegel.

Americanii negociază în secret cu talibanii în Germania, potrivit Der Spiegel.

de Marina Constantinoiu    |    22 Mai 2011   •   14:58

Negocieri secrete intre Statele Unite si reprezentanti ai talibanilor afgani au avut loc in Germania, care serveste drept mediator in aceste discutii, afirma saptamanalul german Der Spiegel, citat de AFP.

Reprezentantul special al Berlinului pentru Afganistan si Pakistan, Michael Steiner, este mediatorul in aceste discutii, a caror ultima runda a avut loc in 7 si 8 mai, potrivit sursei citate. Spiegel afirma ca este a treia sesiune de negocieri de la inceputul dialogului direct in toamna lui 2010, prima avand loc in Qatar, iar a doua tot in Germania.

Statele Unite sunt reprezentate de membri ai Departamentului de Stat al SUA si ai CIA, delegatia afgana fiind condusa de un apropiat al mollahului Omar, liderul talibanilor afgani.

Saptamanalul The New Yorker a afirmat in februarie ca Administratia Obama a inceput o serie de discutii directe si secrete cu reprezetanti ai talibanilor. Citand surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul, saptamanalul american afirma ca Administratia incearca sa evalueze care membri ai conducerii talibane ar putea fi gata sa participe la negocieri de pace in Afganistan si in ce conditii.

Talibanii sunt la originea unei insurectii care nu scade in intensitate, de cand au fost indepartati de la putere la sfarsitul lui 2001 de catre o coalitie condusa de Statele Unite, ei reusind sa preia controlul asupra aproape tuturor provinciilor tarii in ultimii patru ani, in ciuda prezentei a circa 130.000 de militari ai fortelor internationale. Presedintele american, Barack Obama, a promis inceperea unei retrageri a fortelor americane din Afganistan incepand din iulie, pozitie pe care a reiterat-o dupa eliminarea liderului miscarii teroriste Al Qaida, Ossama bin Laden, care a fost protejat de talibanii afgani cand acestia se aflau la putere, precizeaza France Presse.

×