x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Americanii pierd războiul cu talibanii din Afganistan. Explicația este uimitoare

Americanii pierd războiul cu talibanii din Afganistan. Explicația este uimitoare

de Robert Veress    |    04 Ian 2013   •   15:56
Americanii pierd războiul cu talibanii din Afganistan. Explicația este uimitoare

Americanii pierd războiul cu talibanii din Afganistan. După mii de soldați morți și cheltuieli de peste 21 de miliarde de dolari (!) doar pentru programul de contracarare a bombelor artizanale, Statele Unite nu au făcut progrese vizibile. 60% dintre persoanele (militari și, mai ales, civili) care își pierd viața în conflictul din Afganistan sunt victime ale acestor dispozitive. Conform unei investigații a revistei Time, doar anul trecut au explodat aproape 15.000 (!) de asemenea bombe, iar numărul morților se cifrează la 1.900, doar în rândul militarilor. Printre civili, numărul victimelor este chiar mai mare. Numai pentru ultimele patru luni, bilanțul victimelor-civili din Afganistan este de 967 de morți și 1.590 de răniți, 56% dintre cauzele deceselor fiind bombele artizanale. Acestea generează și 85% dintre victimele în rândul militarilor și polițiștilor afgani. Toate astea se întâmplă acum, înainte de retragerea trupelor americane, preconizată pentru anul 2014. Lăsați fără suportul acestora, militarii afgani nu vor putea face față atacurilor talibanilor, iar răsturnarea regimului pro-american de la Kabul va fi o chestiune de ordinul lunilor de zile.

Bombele artizanale sunt ușor de produs și transportat. În plus, sunt ușor de modificat, pentru a fi făcute nedetectabile cu mijloacele existente, astfel că tehnologia de apărare nu poate ține pasul. Detectoarele produse cu 1-2 ani în urmă nu pot depista bombele produse acum.
Principala materie primă pentru bombele artizanale este azotatul de calciu și amoniu (nitrocalcarul). Acesta este produs în două combinate din Pakistan, de unde rețeaua talibanilor îl transportă în Afganistan mascat în pachete de făină, saci de ciment, cutii de detergent.
Doar anul trecut au fost confiscate 444 de tone de substanțe utilizate în producerea bombelor artizanale. Dar aceasta este o cantitate infimă, în comparație cu cea care este trecută, cu succes, peste graniță.
După ce substanțele ajung la destinație, talibani instruiți în producerea bombelor le asamblează în recipiente variate – de la canistre de carburant sau ulei, la PET-uri, de la cuptoare cu microunde la volume din Coran. Apoi, explozibilii sunt depozitați într-o rețea de locații diverse (peșteri, case, magazine etc), de unde sunt transportați către ținte cu mijloace la fel de diverse.
„Moda subcontractorilor” a fost adoptată și de talibani, astfel că amplasarea bombelor este executată adeseori de civili plătiți cu echivalentul a 100-200 de dolari (o mică avere în Afganistan), în funcție de obiectivul atins.
Rețeaua talibană fiind imposibil de combătut eficient în Afganistan, americanii au încercat „tăierea răului de la rădăcină”, respectiv determinarea unui control strict al producției de nitrocalcar din Pakistan. Doar că Pakistanul nu a luat decât niște măsuri de fațadă, iar contrabanda cu materia primă a explozibililor artizanali continuă, ca și până acum, cvasi-nestingherită.

×