x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe AMNESTY / Arme româneşti în Fâşia Gaza

AMNESTY / Arme româneşti în Fâşia Gaza

de Anca Aldea    |    24 Feb 2009   •   00:00

România s-a aflat pe lista exportatorilor de arme cu destinaţia Israel şi mişcarea Hamas, arme folosite în recentul conflict de trei săptămâni din Fâşia Gaza, soldat cu numeroase victime în rândul civililor.



Din acest motiv, organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International (AI) cere Organizaţiei Naţiunilor Unite să impună un embargo “total” asupra armelor ce au ca destinaţii Israelul, mişcarea Hamas şi alte grupări palestiniene.

Potrivit unui raport al AI, 20 de state ale lumii au exportat armament în Israel între 2004 şi 2007. În ceea ce priveşte România, valoarea totală a exporturilor de echipament militar convenţional către Israel a fost de 20.990.793 de euro. Valoarea livrărilor Statelor Unite este de peste opt miliarde de dolari, iar ale Franţei – 59 de milioane de euro. În perioada 2004-2007, România a ocupat locul al patrulea pe lista ţărilor ce exportă arme şi muniţie (exporturile fiind în valoare de 6.757.241 de dolari), locul al doilea la exportul de tancuri şi alte vehicule de luptă blindate (valoarea exporturilor fiind de 5.819.346 de dolari) şi locul al nouălea la exporturile de muniţie de război (valoarea tranzacţiilor fiind de 329.150 de dolari).

×
Subiecte în articol: externe