x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Amnistierea protestatarilor, complicată

Amnistierea protestatarilor, complicată

de Marina Constantinoiu    |    17 Apr 2009   •   00:00

Procedura amnistierii solicitate de preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a participanţilor la protestele postelectorale de la Chişinău este tergiversată de autorităţi, aceasta fiind imposibilă în absenţa unui Parlament funcţional, comentează cotidianul Ziarul de Gardă, în ediţia sa electronică, preluat de Mediafax.



Voronin a anunţat că solicită amnistierea, ca un gest de Paşti, dar numai în discursul rostit la televiziunea naţională, măsura nefiind confirmată şi de un decret publicat pe site-ul care include toate actele prezindenţiale, comentează Ziarul de Gardă.

PROCEDURA
În opinia lui Vitalie Iordache, avocat în cadrul organizaţiei "Juriştii pentru Drepturile Omului", un act de amnistiere trebuie votat şi legiferat de Parlament, iar în prezent Republica Moldova nu are Parlament în funcţiune, aplicarea acestei decizii prezidenţiale înainte de Paşti nefiind posibilă. Potrivit unor experţi, Voronin vrea să îşi justifice astfel cererea către Curtea Constituţională de a valida rezultatele alegerilor şi procedura de renumărare a voturilor, ale căror rezultate vor fi anunţate oficial vineri.

OFICIAL, E BINE

Cu toate acestea, un comunicat al serviciului de presă al Procuraturii, citat de Mediafax, anunţa joi că Procuratura a început procesul de revocare a măsurilor luate împotriva participanţilor la protestele din 7 aprilie, ca urmare a declaraţiei lui Voronin. Conform procurorilor, sub incidenţa acestor acţiuni s-ar putea afla majoritatea persoanelor arestate în timpul protestelor. În acelaşi timp, procurorii vor face recurs la deciziile instanţelor, solicitând de asemenea încetarea procedurilor administrative împotriva acestora, potrivit comunicatului.

Până atunci, omul de afaceri româno-moldovean Gabriel Stati, arestat săptămâna trecută la Odessa, în Ucraina, a fost extrădat de procurorii ucraineni, iar în prezent se află în arest preventiv la Penitenciarul nr.13 din Chişinău, sub acuzaţia de implicare în organizarea şi finanţarea acţiunilor de protest din Capitala moldoveană.

Potrivit cotidianului Jurnalul de Chişinău, tinerii arestaţi în timpul protestelor de la Chişinău din 7 aprilie sau părinţii acestora vor trebui să achite o taxă pentru "întreţinere" în comisariatele de poliţie. Această taxă se ridică la 5,9 lei moldoveneşti (0,4 euro) pe zi. Părinţii au fost informaţi că pot să achite "întreţinerea" în tranşe sau în ziua când deţinutul este eliberat. Întrebat de unul dintre părinţi ce se întâmplă în cazul în care tânărul a fost reţinut pe nedrept, un poliţist a răspuns că "întreţinerea" va trebui oricum achitată, subliniează cotidianul.

CETAŢENIE
Chestiunea ridicată de preşedintele României în discursul său de marţi din Parlament, referitore la acordarea în procedură simplificată a cetăţeniei române este în vizorul Comisiei Europene. Aceasta are o atitudine prudentă faţă de intenţia României de schimbare a Legii Cetăţeniei, în contextul în care circa un milion de moldoveni ar putea ajunge în spaţiul Uniunii Europene, afirmă purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar, citat de Mediafax. O sursă europeană a explicat, sub protecţia anonimatului, că, în materie de cetăţenie, "statele membre sunt suverane", astfel că Executivul comunitar nu poate face nimic pentru a bloca iniţiativa autorităţilor române. "Însă Bucureştiul trebuie să le ofere garanţii partenerilor europeni despre modul în care va gestiona noul flux de cetăţeni UE", subliniază sursa comunitară.

×
Subiecte în articol: externe