x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Un an de la atacurile mortale din 7 octombrie, de la festivalul Nova: Mii de oameni aduc un omagiu victimelor, în timp ce Israelul bombardează Libanul și Fâșia Gaza

Un an de la atacurile mortale din 7 octombrie, de la festivalul Nova: Mii de oameni aduc un omagiu victimelor, în timp ce Israelul bombardează Libanul și Fâșia Gaza

de Redacția Jurnalul    |    07 Oct 2024   •   07:58
Un an de la atacurile mortale din 7 octombrie, de la festivalul Nova: Mii de oameni aduc un omagiu victimelor, în timp ce Israelul bombardează Libanul și Fâșia Gaza
Sursa foto: Hepta/Israelienii se adună la locul festivalului Nova, locul unde Hamas a ucis acum un an sute de oameni

Israelul a bombardat duminică ținte din Liban și Fâșia Gaza înaintea împlinirii unui an de la atacurile din 7 octombrie care au declanșat războiul, în timp ce ministrul israelian al apărării a declarat că toate opțiunile sunt deschise pentru represalii împotriva Iranului, marele inamic.

Rachetele Hezbollah lansate duminică târziu au trecut de sistemele israeliene de apărare aeriană și au aterizat în Haifa, al treilea oraș ca mărime din Israel, provocând pagube clădirilor, a declarat poliția, citată de Reuters. Mass-media israeliană a raportat 10 persoane rănite în atacuri cu rachete în Haifa și în orașul Tiberias.

Hezbollah a declarat că a vizat un sit militar la sud de Haifa cu o salvă de rachete „Fadi 1”.

Atacurile aeriene israeliene au lovit suburbiile sudice ale Beirutului duminică, în cel mai intens bombardament asupra capitalei libaneze de când Israelul și-a intensificat lupta împotriva grupului Hezbollah, susținut de Iran, luna trecută. Mingi mari de foc au luminat orizontul întunecat și bubuituri s-au auzit în Beirut.

Armata israeliană a declarat că avioanele de vânătoare au lovit ținte din Beirut aparținând cartierului general de informații al Hezbollah și depozitelor de arme. De asemenea, loviturile au vizat Hezbollah în sudul Libanului și în zona Beqaa.

Militanții conduși de Hamas au lansat rachete în Israel din Gaza la începutul atacurilor din 7 octombrie anul trecut.

Atacurile Hamas din acea zi au ucis 1.200 de persoane și peste 250 au fost luate ostatice, potrivit cifrelor israeliene. Acestea au provocat o ofensivă israeliană în Gaza care a devastat enclava de coastă dens populată și a ucis aproape 42.000 de persoane, potrivit autorităților sanitare palestiniene.

În ajunul aniversării, manifestanții pro-palestinieni au protestat împotriva Israelului în întreaga lume, de la Jakarta la Istanbul și Rabat, după ce sâmbătă au avut loc mitinguri în marile capitale europene, dar și la Washington și New York.

Iranul a lansat un atac cu rachete asupra Israelului săptămâna trecută ca răspuns la operațiunile sale din Liban și Gaza, unde militanții Hezbollah și Hamas sunt aliații Teheranului într-o așa-numită Axă a Rezistenței.

Israelul, care afirmă că obiectivul său este întoarcerea în siguranță a zeci de mii de cetățeni în casele din nordul Israelului, a promis represalii pe fondul temerilor că tensiunile vor escalada într-un conflict regional total.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat duminică că Israelul va decide independent cum să răspundă Iranului, chiar dacă se coordonează îndeaproape cu aliatul SUA.

„Totul este pe masă”, a declarat Gallant, care urmează să se întâlnească miercuri cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin. „Israelul are capacități de a lovi ținte apropiate și îndepărtate - am dovedit-o”.

În timp ce SUA a declarat că nu va sprijini atacuri asupra siturilor nucleare iraniene, președintele Joe Biden a declarat săptămâna trecută că se discută despre atacuri israeliene asupra instalațiilor petroliere ale Iranului.

Israelul a respins o solicitare de încetare a focului susținută de SUA în lansarea operațiunilor terestre în Liban.

Duminică, guvernul SUA a reacționat la bombardamentele intense ale Israelului în această regiune, afirmând că presiunea militară poate permite diplomația, dar poate duce și la erori de calcul.

Israelienii se adună la locul festivalului Nova, locul unde Hamas a ucis acum un an sute de oameni

Puțin după ora 5:30 a.m. în Israel, oamenii au început să se adune luni la locul festivalului de muzică Nova, unde militanții Hamas au ucis 347 de persoane și au luat ostatice altele, în 7 octombrie anul trecut.

Evenimentul de luni din deșertul Negev este primul dintre cele câteva adunări organizate pentru a marca împlinirea unui an de la atacurile teroriste care au ucis peste 1.200 de persoane, au luat ostatici peste 250 și au declanșat războiul devastator al Israelului în Gaza.

Sute de membri ai familiilor și prieteni se adună pentru o ceremonie de omagiere a celor uciși în atacul Hamas la locul festivalului de muzică Nova din sudul Israelului pe 7 octombrie, relatează CNN.

Danielle Cohen, al cărei văr Mor Meir Trabalsi a fost ucis în timp ce încerca să scape de atac, a participat alături de mai mulți prieteni și membri ai familiei. Grupul, cu toții purtând tricouri albastre pe care erau imprimate numele și fotografia lui Trabalsi, s-a adunat la un mic memorial în onoarea acestuia, unul dintre sutele ridicate la fața locului.

Trabalsi a fost împușcat mortal în timp ce își conducea soția și prietenii departe de festival. Le-a spus tuturor celor din mașină să se aplece și a continuat să meargă, salvându-le probabil viața și pierzându-și-o pe a sa.

Supraviețuitorii, inclusiv soția sa, au rămas blocați în mașină cu cadavrul lui Trabalsi timp de aproximativ cinci ore până când armata israeliană i-a salvat, a declarat Cohen.

„Avea 27 de ani și se căsătorise cu doar o lună înainte”, a declarat Cohen pentru CNN. „Era cel mai bun văr pe care ți-l poți dori să îl ai. El a fost liantul familiei noastre”.

Cohen a spus că nunta lui Trabalsi a fost cea mai mare la care a fost vreodată, cu peste 800 de persoane prezente.

„Este neobișnuit ca nunțile israeliene să fie atât de mari, dar Mor a avut mai mulți prieteni decât oamenii pe care îi cunosc în viața mea. Era acea persoană care este mereu înconjurată de prieteni și toată lumea voia să fie prietenul lui”, a spus ea, cu o lacrimă pe față.

„Privind în urmă, nunta a fost ca o mare petrecere de adio pentru el”, a mai spus bărbatul.

Deși atmosfera de la locul de comemorare este sumbră, amintirile conflictului sunt mereu prezente.

La doar 5 kilometri de perimetrul din Gaza, sunetul tirurilor de artilerie care pleacă răsună în dimineața liniștită la fiecare câteva minute.

Mii de oameni din Tel Aviv s-au adunat în Piața Ostașilor să fie împreună pe 7 octombrie

Mii de oameni s-au alăturat duminică noaptea unei veghe într-o zonă din Tel Aviv cunoscută sub numele de Piața Ostașilor, unde supraviețuitori ai atacurilor din 7 octombrie și familiile unora dintre cei uciși au vorbit în ajunul aniversării unui an de la atac.

Supraviețuitoarea Sapir Cohen a povestit mulțimii: „În captivitate, am văzut o fată ghemuită ca un fetus, tremurând, și un bărbat stând cu ochii închiși ore întregi, refuzând să îi deschidă sau să facă parte din situație”.

Ea a descris cum a încercat să rămână pozitivă.

„În acel moment, mi-am dat seama că Dumnezeu mă trimisese într-un loc în care puteam face ceva cu adevărat semnificativ - îi puteam ajuta pe ceilalți ostatici. Din acel moment, nu mi-a mai păsat dacă voi continua să trăiesc sau ce se va întâmpla cu mine. Pur și simplu mi-am lăsat deoparte toate problemele și m-am transformat dintr-o persoană temătoare, cu multe anxietăți, într-o persoană puternică și încrezătoare”.

Cohen a fost eliberată din captivitatea Hamas după 55 de zile. Partenerul ei, Sasha Troufanov, este încă în captivitate, conform CNN.

Noam Peri, al cărei tată, Chaim Peri, a fost ucis în captivitatea Hamas, s-a adresat de asemenea mulțimii, amintindu-și cum a petrecut familia sa ajunul tragediei:

„Pentru prima dată, tatăl meu a împărtășit cu noi povestea sa din Războiul de Yom Kippur. A fost o seară tristă, dar emoționantă, în care ne-am unit cu toții. Chiar la această oră, anul trecut, încă stăteam și îl ascultam povestind acea primă seară de 6 octombrie 1973, când a călătorit de la Nir Oz în adâncul Sinaiului. L-am ascultat cu atenție, iar la sfârșitul serii ne-am luat rămas bun cu îmbrățișări, sărutări și multă dragoste”.

Chaim Peri a fost răpit din kibbutzul Nir Oz pe 7 octombrie. Trupul său a fost recuperat de armata israeliană împreună cu trupurile altor cinci ostatici la mijlocul lunii august.

Atac cu rachetă al Hezbollah a rănit cel puțin 5 persoane în Haifa din nordul Israelului

Cel puțin cinci persoane au fost rănite duminică în Haifa în urma unui atac cu rachete al Hezbollah, care pare să marcheze prima dată când gruparea militantă susținută de Iran a lovit orașul din nordul Israelului în conflictul său cu Israelul, relatează CNN.

Hezbollah a declarat că a lansat rachetele către baza militară israeliană Carmel, în timp ce autoritățile israeliene au raportat că au căzut rachete în jurul orașului.

Spitalul Rambam din Haifa a declarat că tratează șase persoane care au fost afectate de atac. O persoană a fost „rănită ușor până la moderat”, iar alte patru au fost „rănite ușor” din cauza șrapnelului, a spus spitalul. O a șasea persoană a fost tratată pentru atac de panică, a adăugat acesta.

Serviciile de urgență israeliene Magen David Adom au declarat că au tratat două persoane la fața locului - un băiat de 13 ani cu un traumatism cranian cauzat de șrapnel și un bărbat de 22 de ani care a fost lovit de o fereastră care a căzut din cauza exploziei.

Potrivit poliției, în două zone principale au fost semnalate resturi și șrapnel de către poliție și de către experții în dezamorsarea bombelor.

Forțele de apărare ale Israelului au declarat anterior că au reperat cinci proiectile trase spre oraș și au încercat să le intercepteze, însă câteva dintre rachete au aterizat.

Oficialii israelieni spun că Hezbollah a tras peste 100 de rachete peste graniță duminică. Israelul și-a continuat campania extinsă de bombardamente asupra sudului Beirutului și a zonelor învecinate din Liban, care a ucis peste 1 400 de persoane în ultimele două săptămâni, potrivit autorităților libaneze.

Într-un an de război, Israelul a lovit 40.000 de ținte Hamas în Gaza

În ultimul an, în Fâșia Gaza, Israelul a bombardat peste 40.000 de ținte, a descoperit 4.700 de tuneluri și a distrus 1.000 de locuri de lansare a rachetelor, a declarat armata luni, la aniversarea unui an de la atacurile militanților conduși de Hamas care au declanșat asaltul asupra enclavei.

Numărând trupele ale căror nume au primit permisiunea de a le publica, armata israeliană a declarat că 726 de soldați israelieni au fost uciși de la 7 octombrie 2023. Dintre aceștia, 380 au murit în atacurile din 7 octombrie și 346 în luptele din Gaza începând cu 27 octombrie 2023.

Militarii răniți au fost în număr de 4.576 de la acea dată. Cincizeci și șase de soldați au murit ca urmare a unor accidente operaționale, pe care armata nu le-a definit.

În data pentru marcarea aniversării de la 7 octombrie, armata israeliană a declarat că a înrolat 300.000 de rezerviști de la începutul războiului - 82% bărbați și 18% femei și aproape jumătate dintre aceștia cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani, scrie Reuters.

De la începutul războiului, 13.200 de rachete au fost lansate asupra Israelului din Gaza. Alte 12.400 au fost trase din Liban, în timp ce 60 au venit din Siria, 180 din Yemen și 400 din Iran, a precizat armata.

Israelul a declarat că a ucis peste 800 de „teroriști” în Liban, unde 4.900 de ținte au fost lovite din aer, împreună cu aproximativ 6.000 de ținte terestre. În cursul anului trecut, Israelul a arestat peste 5.000 de suspecți în Cisiordania și Valea Iordanului.

Armata a declarat că a ucis opt comandanți de brigadă militanți din Gaza, aproximativ 30 de comandanți de batalion și 165 de comandanți de companie în cursul anului trecut.

Războiul din Gaza a fost declanșat atunci când militanții palestinieni Hamas au atacat sudul Israelului la 7 octombrie 2023, ucigând 1.200 de persoane și luând aproximativ 250 ca ostatici, potrivit bilanțului israelian. Mai mult de 100 de ostatici sunt încă deținuți de Hamas.

(sursa: Mediafax)

×