Operaţiunea care a dus la arestarea a nouă înalţi oficiali FIFA îşi are originea în SUA, mai precis acum cinci ani, când decizia de a se organiza Campionatul Mondial de fotbal din 2022 în Qatar a ridicat multe semne de întrebare.
SUA se numărau printre ţările care îşi depuseseră candidatura pentru a organiza CM 2022, iar când ţara câştigătoare a fost desemnată Qatar, unde vara temperaturile pot ajunge şi la 50 de grade, acuzaţiile de corupţie au început să curgă. În acelaşi timp, decizia de a se organiza pentru prima dată Cupa Americii pe teritoriul SUA, în 2016, a determinat FBI să îşi îndrepte atenţia asupra CONCACAF – organizaţie afiliată FIFA, care controlează fotbalul din continentele americane. La scurt timp, s-a descoperit că organizaţia era responsabilă de evaziune fiscală, iar mulţi membri făceau trafic de influ¬enţă şi luau mită, în special pentru acordarea drepturilor de televizare sau de marketing.
„Cârtiţa” din interiorul FIFA
Secretarul general al CONCACAF, Chuck Blazer, a fost arestat pentru corupţie în 2013, acesta admiţându-şi vinovăţia. Blazer a atras atenţia prin stilul luxos de viaţă – acesta închiriase un apartament în New York, la preţul de 24.000 de dolari, în care locuiau doar pisicile sale. FBI l-a folosit însă pe Blazer ca informator.
Americanul, care făcea parte şi din comitetul executiv FIFA, a mers la întâlniri cu un microfon ascuns într-un breloc de chei. Din câte s-a aflat până în prezent, cei nouă oficiali arestaţi (majoritatea din America Centrală sau de Sud) ar fi luat mită în valoare de peste 100 de milioane de euro pentru a favoriza firmele care se ocupă de drepturile de televizare ale meciurilor de calificare la turneele finale. Surse apropiate de investigaţie, însă, spun că FBI şi autorităţile europene cercetează şi modalitatea în care s-au ales ţările care vor găzdui campionatele mondiale din 2018 (Rusia) şi 2022 (Qatar).