x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anders Behring Breivik, portretul unui asasin

Anders Behring Breivik, portretul unui asasin

de Anca Aldea    |    26 Iul 2011   •   15:28

Numerosi cititori ai publicatiilor online sunt de parere ca Anders Behring Breivik a fost mai degraba un executant, si nu creierul masacrului de la Oslo.

Potrivit revistei americane Time, Anders a avut o copilarie dificila, parintii sai divortand cand micutul avea varsta de un an. Tatal sau, Jens, diplomat de profesie, si-a dorit sa-si creasca baiatul in Franta, dar a pierdut custodia in favoarea mamei, Wenche Behring, de profesie asistenta.

Intr-un interviu acordat unui ziar norvegian, Jens spune despre fiul sau ca "era un baiat obisnuit', care nu si-a exprimat niciodata interesul sau inclinatia pentru politica. Pana in jurul varstei de 13 ani, Anders a fost un rebel ca toti copiii de varsta lui, preferand sa cutreiere strazile si sa faca graffiti pe peretii cladirilor din Oslo. In 1995, cand a implinit 16 ani, adolescentul a rupt orice legatura cu tatal sau, iar mai tarziu avea sa-l blameze pentru lipsa de interes fata de propriul copil, scriind, in manifestul postat recent pe internet: "Am incercat sa-l contactez acum cinci ani, dar (tatal) mi-a spus ca nu este pregatit mental sa ma revada'.

In liceu, Anders nu s-a remarcat. A fost un elev ca oricare altul pentru proprii sai colegi. Avea chiar un prieten foarte bun, originar din Orientul Mijlociu, isi aminteste Michael Tomala, fost coleg de liceu, citat de televiziunea publica norvegiana si revista Time. "Se pare ca a luat-o pe alte drumuri de vreme ce noi, in liceu, il stiam ca fiind cu totul altfel', marturiseste Michael.

La varsta de 16 ani, Anders s-a alaturat Partidului Progresului, a carui platforma pune accentul pe o ideologie antiimigranta. Dupa cativa ani, adolescentul si-a dat seama ca privirile prea extremiste ale acestui partid nu se potrivesc cu ideile sale, asa ca a renuntat la a mai frecventa sedintele "progresistilor'. Pana la varsta de 20-21 de ani, Anders avea sa fi contactat o serie de grupari extremiste din Europa.

Prietenii si vecinii spun astazi despre el ca era foarte apropiat de mama sa. A locuit cu dansa la Skoyen, o suburbie a orasului Oslo, pana in 2009. Apoi drumurile celor doi s-au despartit, tanarul fiind nemultumit de privirile prea liberale ale mamei si de alegerea dansei de a se recasatori, precum si de numarul prea mare de parteneri sexualei ale surorii sale.
Anders a plecat din Skoyen si s-a mutat in satul Rena (situat la circa 100 de kilometri de Oslo), unde a inchiriat o ferma si si-a deschis propria afacere, Braivik Geofarm. Proaspat stabilit la Rena, el a dat de banuit frizerului din sat, care nu a reusit nici o clipa sa-si explice motivele pentru care un barbat atat de elegant si de ingrijit ca Anders a ales sa devina fermier peste noapte, scrie Time. Si vecina sa Anne Pederson il privea cu suspiciune. "Am observat ca nu isi lucra deloc pamantul. Primea mult fertilizator, dar nu il folosea deloc in sol', a declarat Anne pentru Euronews. In ziua atacurilor, lui Anders i-a fost livrata o comanda de sase tone metrice de fertilizator, iar firma care i-a adus marfa la "usa casei' a alertat politia, mai scrie Time.

Mai mult, el frecventa acelasi bar in care mergea soldatii bazei militare din Rena. Pe una dintre paginile jurnalului sau, datat 14 mai, Anders scria: "Este ironic intr-o oarecare masura ca ma aflu practic deasupra celei mai mari baze militare din tara. M-ar ajuta foarte mult daca as putea sa imprumut o cana de zahar si vreo trei kilograme de explozibil C4 de la simpaticul meu vecin'.

×