x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Andrei Popov: Moldova şi-a propus reforme, nu Unirea cu România!

Andrei Popov: Moldova şi-a propus reforme, nu Unirea cu România!

de Ovidiu Ciutescu    |    10 Aug 2009   •   00:00
Andrei Popov: Moldova şi-a propus reforme, nu Unirea cu România!

Formarea, la sfârşitul săptămânii trecute, la Chişinău, a coaliţiei "Alianţa pentru integrare europeană", prin alierea celor patru partide de opoziţie, de centru-dreapta, care au trecut pragul electoral şi au intrat în parlament în urma alegerilor anticipate din 29 iulie din Republica Moldova, este pe larg comentată în presa ucraineană. Ucraina îşi manifestă unele temeri în legătură cu o posibilă apropiere între Republica Moldova şi România în noul context postelectoral din stânga Prutului.



Într-un articol intitulat "Republica Moldova nu va merge în România", ziarul Segodnia apreciază că noua alianţă de guvernământ de la Chişinău va trebui să-şi orienteze eforturile pentru scoaterea republicii din ghearele gravei crize economice, lăsând pentru mai târziu o eventuală unire cu România. În pofida relaţiilor antagonice dintre noua coaliţie şi foştii guvernanţi comunişti, Partidul Comunist al preşedintelui în exerciţiu Vladimir Voronin este dispus la o colaborare cu ex-rivalii săi, comentează Segodnia, citându-l pe Aleksandr Isaev, redactorul şef al ziarului "Comunistul" de la Chişinău, organul de presă al partidului.

Noua coaliţie formată din Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Partidul Liberal (PL), Partidul Democrat (PD) şi Alianţa Moldova Noastră (ANM) dispune de 53 de mandate din cele 101 cât numără forul legislativ moldovean, suficient pentru a alege preşedintele parlamentului şi premierul, dar nu şi pentru votarea noului preşedinte al ţării. Pentru aceasta ar avea nevoie de încă opt voturi. În cazul eşuării alegerii unui nou preşedinte, Republica Moldova ar putea intra în zona unei instabilităţi politice permanentizate, la fel ca Ucraina în ultimii cinci ani, însă după cum scrie ziarul citat comuniştii moldoveni sunt gata să ofere cele opt voturi pentru alegerea preşedintelui pentru a evita "scenariul ucrainean".

"Suntem gata să le dăm cele opt voturi, dar cu condiţia ca în funcţia de preşedinte să fie desemnată candidatura unei persoane care să nu facă parte din niciun partid, pentru ca aceasta să nu facă politica unui singur partid", a afirmat, într-o declaraţie pentru Segodnia, Aleksandr Isaev, redactorul-şef al ziarului "Comunistul" din Chişinău. El spune că formaţiunea sa înţelege pericolul destabilizării situaţiei politice din Republica Moldova prin repetarea la nesfârşit a alegerilor parlamentare şi nu doreşte să împingă lucrurile până acolo.

Cu toate acestea, potrivit publicaţiei ucrainene, comuniştii moldoveni nu şi-au pierdut speranţa de a reveni la putere. Isaev prezice viaţă scurtă noii coaliţii de guvernare de la Chişinău, apreciind că doar o "coaliţie lărgită are şanse în noul parlament" moldovean.

Deputatul Andrei Popov, din partea Partidului Democrat al lui Marian Lupu, le sugerează comuniştilor să se retragă liniştit în opoziţie, să permită coaliţiei să acţioneze în această perioadă de criză, iar după aceea să încerce să-şi restabilească controlul asupra mass-media, să facă uz de poziţia lor puternică din parlament şi din alte structuri ale puterii, unde mai au oameni, pentru a-şi lua revanşa asupra coaliţiei, care va avea de suferit de pe urma crizei economice. "Comuniştii nu au nicio şansă să obţină mai multe voturi în cazul repetării alegerilor în timpul apropiat", susţine Popov, întrucât, în opinia sa, mitul despre autotputernicia partidului lui Voronin s-a destrămat şi în caz de noi alegeri anticipate comuniştii nu vor mai putea benefica de resursele administrative ca până acum.

În declaraţia sa pentru Segodnia, redactorul-şef al ziarului "Comunistul" a încercat să risipească temerile ziariştilor ucraineni în legătură cu o perspectivă apropiată a unirii Republicii Moldova cu România. "Pe timp de criză, lor, partidelor de la guvernare, nu le va arde de integrarea cu România şi nici de scenarii de forţă împotriva Transnistriei. Vor pluti pe cursul apei până nu vor fi împinşi cu un băţ", spune reprezentantul comuniştilor moldoveni, cu toate că noua alianţă democratică de la Chişinău şi-a anunţat deja disponibilitatea pentru un dialog deschis atât cu România, cât şi cu Transnistria. "Obiectivul nostru principal este integrarea rapidă în Europa şi realizarea tuturor reformelor necesare pentru aceasta, dar doresc să menţionez că nu poate fi vorba de vreo alianţă sau, mai mult, de vreo unire cu România. Ne dorim relaţii de bună vecinătate atât cu Ucraina, cât şi cu România. În primul rând, eliminarea regimului de vize pentru români, instituit în urma evenimentelor din aprilie de preşedintele Vladimir Voronin. În ceea ce priveşte dosarul transnistrean, vom continua negocierile", a completat Andrei Popov, parlamentar din partea Partidului Democrat

×
Subiecte în articol: externe