x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel, invingatoarea invinsa

Angela Merkel, invingatoarea invinsa

de Irina Cristea    |    19 Sep 2005   •   00:00
Angela Merkel, invingatoarea invinsa

Victorie modesta pentru Coalitia de dreapta la alegerile din Germania. Sondajele la urna difuzate la ora 18:00, imediat dupa vot, au spulberat sperantele conservatoarei Angela Merkel de a obtine majoritatea necesara pentru a-l indeparta complet de la putere pe rivalul social-democrat

Victorie modesta pentru Coalitia de dreapta la alegerile din Germania. Sondajele la urna difuzate la ora 18:00, imediat dupa vot, au spulberat sperantele conservatoarei Angela Merkel de a obtine majoritatea necesara pentru a-l indeparta complet de la putere pe rivalul social-democrat, Gerhard Schröder. Mai mult, negocierile si jocurile politice ar putea-o scoate definitiv din carti pe cea care, pe hartie, a castigat scrutinul. Conservatoarea Angela Merkel a obtinut o victorie amaruie la alegerile legislative de ieri. Data drept favorita clara si creditata cu sanse majore de a indeparta de la guvernare Coalitia dintre social-democrati si ecologisti, Merkel s-a ales cu mult mai putine voturi decat se astepta. Potrivit primelor date, Uniunea Crestin-Democrata si aripa sa bavareza, Uniunea Social Crestina (CDU), au obtinut doar 35,5 % din voturi, cu aproape 5% mai putin decat isi propusesera conservatorii. In schimb, social-democratii cancelarului Gerhard Schröder (SPD) au obtinut un rezultat cu cateva procente peste cel estimat, fiind cotati cu 34 de procente.

NEASTEPTAT, dar adevArat. Electoratul din fosta RDG a votat pentru Schröder

CINE SA FIE? Cel putin potrivit acestor date, nici unul dintre cei doi mari rivali nu dispune de majoritatea necesara pentru a guverna fara probleme. De altfel, crestin-democratii se vad in postura de a nu-si putea realiza Coalitia de guvernare pe care mizau, cea cu liberalii, pentru ca impreuna nu intrunesc procentul de 48,5% necesar pentru a forma guvernul. Liberalii sunt insa foarte multumiti de cele 10,5 procente obtinute si dau semne ca nu au de gand sa le iroseasca si ca intentioneaza sa isi joace fara scrupule sansele de a face parte din viitorul Executiv. Aliatii lui Schröder, ecologistii, au primit 8,5% din voturi, insuficient pentru a-si mentine tandemul cu social-democratii, iar Partidul Stangii, format de fostii comunisti si disidentii social-democrati, au obtinut intre 8,5 % din voturi care nu le vor fi insa de nici un folos, in conditiile in care nu au parteneri de dialog pentru o viitoare coalitie.

Imediat dupa anuntarea rezultatelor, razboiul declaratiilor a reinceput. Merkel a apreciat ca alianta rosu-verde condusa de cancelarul Gerhard Schröder a fost dezavuata in Germania, in timp ce Schröder a iesit in fata sustinatorilor cu un aer incantat si a reclamat postul de cancelar, apreciind ca germanii nu au acordat incredere rivalilor crestin-democrati. Ambii lideri au fost insa de acord asupra unui lucru, anuntand ca vor incepe negocieri cu toate partidele, mai putin cu partidul radical de stanga.

"CASTIGI SAU PIERZI, TOT PIERZI"
Daca alegerile pentru viitorul Parlament ar fi avut loc la hotelul Crowne Plaza din Bucuresti, Angela Merkel ar fi devenit, fara emotii, prima femeie cancelar din istoria Germaniei.

"Ati vazut? Ce rezultate! Exact cum ne asteptam, nu?". Remarcile spuse in limba engleza, pe un ton ironic, de catre un barbat cu clare origini asiatice au fost intampinate cu o ridicare din umeri de catre destinatar, un german blond si mustacios, venit parca dintr-un afis promotional pentru "Oktoberrfest". Apoi a continuat sa mestece ganditor un carnat cu garnitura de varza calita, in timp ce asiaticul, incantat de sine, si-a facut loc mai departe in multimea stransa pe terasa uneia dintre salile de la Crowne Plaza, unde Ambasada Germaniei le-a propus invitatilor, in numar de aproape 200, sa urmareasca deznodamantul alegerilor la un pahar de vin si o gustare.

Greu de spus ce-au gandit cei prezenti despre rezultatele sondajelor efectuate la iesirea de la vot. Nu tu urale, nu tu maini frante a dezamagire, nu tu proteste sau rasete. Invitatii urmareau la doua ecrane uriase transmisiunile in direct ale televiziunilor germane si interventiile principalilor protagonisti ai alegerilor, intr-o atmosfera disciplinata, politicoasa, aproape blazata. Cei mai multi erau insa dezamagiti de avansul minim inregistrat de crestin-democrati. Nu ca s-ar fi citit ceva pe fetele lor, ci pentru ca asa indicase rezultatul alegerilor organizate in joaca, pe post de joc de societate, si la care invitatii isi exprimasera preferintele. Era clar ca cel putin jumatate dintre cei prezenti nu erau multumiti de ce le era dat sa vada la televizor. Votasera cu crestin-democratii care au obtinut la Crowne Plaza circa 50% din voturile exprimate, fata de doar 30% cat primise partidul lui Schröder.

Era greu de spus, aseara, cine castigase si cine pierduse. Nici uneia dintre tabere nu ii era clar daca e cazul sa se bucure. Sau, poate, cunoscand mai bine realitatea germana, oamenilor le era clar ca de data aceasta chiar se aplica una dintre vorbele lui Murphy: "Castigi sau pierzi, tot pierzi".

SCENARIU-SOC
Daca cifrele facute publice aseara nu vor suferi modificari majore, Angela Merkel se vede confruntata cu un scenariu destul de socant pentru un lider al carui partid a castigat alegerile. Singura ei posibilitate de a guverna Germania pare a fi, la acest moment, o alianta cu rivalul Gerhard Schröder. Conservatorii nu pot forma un nou Executiv nici singuri, nici alaturi de partenerii liberali, iar o alta varianta nu le este la indemana. Ei nu-i pot atrage de partea lor pe verzi drept al treilea jucator al unei Coalitii, iar fostii comunisti nu sunt o optiune, asa cum nu sunt nici pentru partidul lui Schröder. Singura varianta de a ajunge la putere este o Coalitie cu social-democratii, insa nu in orice conditii. Merkel a primit un avertisment clar din partea lui Schröder, care a spus, aseara, ca "marea Coalitie" este posibila, dar nu cu Merkel cancelar. "Doamna Merkel nu va obtine o intelegere cu partidul nostru daca are ambitia de a deveni cancelar. Germanii au transat clar problema candidatului pentru acest post", a spus liderul social-democrat.

ARE DE UNDE ALEGE. De partea sa, actualul cancelar are la indemana doua optiuni. Pe de o parte, se poate multumi sa formeze guvernul alaturi de conservatori, avand satisfactia de a ramane la putere in ciuda tuturor eforturilor lui Merkel. Pe de alta parte, nu este total exclusa posibilitatea unei aliante cu liberalii. Acestia au declarat, la scurt timp dupa anuntarea rezultatelor estimative, ca daca o alianta cu crestin-democratii nu va fi posibila din cauza unui numar prea mic de voturi, vor trece in Opozitie. Exista insa sanse ca liderii liberali sa se razgandeasca. Cele peste 10 procente obtinute reprezinta o performanta extraordinara dar care si-ar pierde din stralucire daca nu se va lasa si cu cateva mandate guvernamentale.

ROMANIA, CU OCHII PE GERMANIA
Alegerile din Germania au fost urmarite cu un deosebit interes si la Bucuresti. In timpul campaniei electorale, presa romana a adus in discutie, bazandu-se pe diverse declaratii ale unor oficiali germani, eventualitatea ca aderarea tarii noastre la UE sa fie pusa sub semnul intrebarii in cazul victoriei crestin-democratilor. Realitatea este insa aceea ca niciodata Romania nu a reprezentat subiect de disputa electorala in Germania. Singurul stat care "s-a implicat", fara voie, in aceasta disputa a fost Turcia, a carui aderare la UE CDU o respinge categoric. De fapt, este clar in acest moment ca nu Germania ne poate impiedica sa aderam la UE.

PE CINE NE BAZAM? Actualul cancelar social-democrat, Gerhard Schröder, a vizitat Romania, unde este inmormantat tatal sau. Contracandidata sa, Angela Merkel, a fost si ea in Romania, in studentie. Ar putea unul dintre ei sa ne ajute sa intram in UE? Raspunsul este unul singur: Romania poate adera la Uniunea Europeana conform calendarului, cu conditia sa indeplineasca intocmai criteriile de aderare.

Cu toate acestea, in ultimele doua luni, din Germania au venit declaratii de natura sa ingrijoreze.
  • "Aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana ar putea fi amanata cu un an, pentru 2008, insa aceasta aderare va avea loc cu siguranta", afirma cancelarul german, Gerhard Schröder.
  • "Romania si Bulgaria vor intra in UE numai in momentul in care isi vor indeplini toate angajamentele luate", afirma si Angela Merkel.

  • "In alegerile anticipate din Germania, Turcia va constitui o tema electorala si nu Romania si Bulgaria. Atat doamna Angela Merkel, candidata noastra la functia de cancelar al Germaniei, cat si partidul meu credem ca Romania si Bulgaria trebuie sa apartina Uniunii Europene", declara in luna iunie a acestui an, Markus Ferber, liderul crestin-democratilor germani din Parlamentul European.

  • "Trebuie sa spun foarte clar ca Romania apartine Europei si vreau sa devina membru al Uniunii. Dar cred ca la finalul negocierilor, toate criteriile de aderare trebuie indeplinite. Daca nu, va trebui sa amanam aderarea", afirma Markus Ferber, liderul crestin-democratilor germani din Parlamentul European.

  • "Alegatorii din tarile UE nu sunt inca pregatiti pentru o noua extindere semnificativa a Uniunii. In consecinta, aderarea Bulgariei si Romaniei la 1 ianuarie 2007 sau 2008 ar fi, probabil, prematura", spunea Guenter Beckstein, ministru de Interne in landul Bavaria.
  • ×