x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Angela Merkel, mesaj pentru refugiaţi: După război, imigranţii să plece

Angela Merkel, mesaj pentru refugiaţi: După război, imigranţii să plece

01 Feb 2016   •   10:26
Angela Merkel, mesaj pentru refugiaţi: După război, imigranţii să plece
Sursa foto: MICHAEL KAPPELER/EPA

Imigranţii din Siria şi Irak vor trebui să plece înapoi în ţările lor, după ce războaiele din aceste ţări se vor termina, iar gruparea teroristă Statul Islamic va fi învinsă, a anunţat cancelarul german, Angela Merkel.

Anunţul cancelarului a venit în contextul în care opoziţia cere tot mai insistent să se fixeze o limită a numărului de migranţi care pot solicita azil în Germania, o măsură pe care Merkel nu doreşte să o aplice. Analiştii consideră că mesajul conform căruia găzduirea migranţilor este doar o măsură temporară are rolul de a opri căderea în sondaje a formaţiunii politice conduse de Merkel. Mesajul anti-imigranţi este din ce în ce mai popular în Germania.

Gruparea de extremă-dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD), a crescut deja în sondaje la peste 20% din intenţia de vot. Printre măsurile solicitate de AfD se numără şi împuşcarea pe loc a migranţilor care intră ilegal pe teritoriul statului german. „Trebuie spus imigranţilor că acordarea permisului de şedere este doar o măsură temporară şi ne aşteptăm ca, după ce se va instala pacea în Siria, după ce Statul Islamic va fi învins în Irak, aceştia să se întoarcă în ţările lor de baştină cu abilităţile pe care le-au învăţat aici”, a spus Merkel.

Merkel vrea ca UE să acorde 3 miliarde de euro Turciei pentru a gestiona problema migraţiei. Măsura a fost blocată până acum de Italia, care cere criterii stricte înainte de alocarea banilor.

Situație volatilă
● Merkel a dat ca exemplu imigranţii veniţi din fosta Iugoslavie, în anii 90. 70% dintre aceştia s-au întors în ţările lor;
● Şeful agenţiei de pază a frontierelor UE – Frontex – a estimat că până la un milion de persoane ar putea ajunge în Europa, anul acesta;
● Liderul partidului CSU, Horst Seehofer, a ameninţat că va da Guvernul în judecată dacă nu se pune capăt politicii de deschidere pentru imigraţie.
 

×