Cancelarul german Angela Merkel şi-a exprimat luni preocuparea faţă de rămânerea Marii Britanii în UE, în contextul în care o dispută privind numirea viitorului preşedinte al Comisiei Europene ar fi determinat Londra să ameninţe cu ieşirea din UE, relatează AFP.
“O Mare Britanie membră sau nu a UE, acest lucru nu mă lasă indiferentă”, a declarat cancelarul german, insistând asupra necesităţii unui dialog cu Londra, în cursul unei conferinţe de presă comune cu şeful Guvernului din Georgia, Irakli Garibaşvili.
Potrivit săptămânalului german Der Spiegel, premierul britanic David Cameron şi-a ameninţat partenerii europeni că va ieşi din UE dacă luxemburghezul Jean-Claude Juncker devine preşedintele Comisiei Europene.
Angela Merkel a amintit luni că susţine numirea lui Juncker, dar a subliniat importanţa de a căuta “cel mai înalt nivel de consens posibil”, lucru care va mai necesita timp. “Suntem convinşi că locul Marii Britanii este în UE”, a declarat de asemenea luni purtătorul de cuvânt al Guvernului german, Steffen Seibert.
Cancelarul german şi-a exprimat vineri pentru prima dată sprijinul clar pentru Juncker, după mai multe zile de ambiguitate aparent legată de reticenţele mai multor state membre.
Angela Merkel urmează să participe la 9 şi 10 iunie la un minisummit în Suedia cu şefii de Guvern olandez, suedez şi britanic, toţi trei ostili lui Jean-Claude Juncker.
Luxemburghezul Jean-Claude Juncker s-a declarat, într-un interviu publicat duminică de tabloidul german Bild, “încrezător că va fi ales în calitate de viitor preşedinte al Comisiei Europene până la jumătatea lui iulie”, chiar dacă, potrivit acestuia, Parisul nu este de acord cu acest scenariu.
“În cadrul Consiliului European, o majoritate importantă de şefi de stat şi de Guvern creştin-democraţi şi socialişti mă sprijină”, a declarat Juncker.
El a promis să îi “atragă şi pe ceilalţi” în următoarele trei sau patru săptămâni. “Europa nu trebuie să cedeze în faţa presiunilor”, a adăugat fostul preşedinte al Eurogrupului, candidat desemnat de conservatori în timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare, dar pe care un anumit număr de capitale europene nu-l doresc.
Printre acestea se numără Londra, Stockholm, Budapesta, dar şi, potrivit Bild, Guvernul francez. Parisul şi-ar dori un francez în fruntea Executivului european, conform jurnalului, care nu citează surse.
Preşedintele francez Francois Hollande i-a transmis în această săptămână cancelarului Angela Merkel că are nevoie de un “semnal” în direcţia alegătorilor săi, în urma succesului înregistrat de Frontul Naţional (extremă-dreapta) la scrutinul de duminica trecută, scrie Bild. “El a făcut presiune pentru un program de investiţii de mare amploare şi a pus pe masă numele fostului său ministru de finanţe Pierre Moscovici”, a precizat tabloidul.