x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anii ’60 - Pacepa versus Papa Pius

Anii ’60 - Pacepa versus Papa Pius

de Irina Cristea    |    26 Ian 2007   •   00:00
Anii ’60  -  Pacepa versus Papa Pius

Suveranul pontif, discreditat de URSS cu ajutorul DIE. Discreditarea Papei Pius al XII-lea a fost una dintre misiunile incredintate in anii ’60 lui Ion Mihai Pacepa. Fostul sef al Directiei de Informatii Externe din Romania face el insusi aceasta marturisire, cu toate detaliile de rigoare, in paginile revistei americane National Review.

Uniunea Sovietica si-a dorit cu ardoare compromiterea morala a Papei Pius al XII-lea si a declansat o operatiune ampla pentru a-si atinge scopul. Despre aceasta misiune nu s-a mai vorbit pana acum iar cel care rupe tacerea este chiar omul caruia ii fusese incredintata misiunea, Ion Mihai Pacepa.

Intr-un articol publicat de revista americana National Review, fostul sef al Directiei de Informatii Externe din Romania ofera, in premiera, detalii despre campania de discreditare pe care trebuia sa o coordoneze.

VICLESUG. Totul a inceput in februarie 1960, atunci cand Nikita Hrusciov a aprobat un plan ultrasecret care viza distrugerea autoritatii morale a Vaticanului in Europa Occidentala. "Pana atunci, KGB luptase impotriva Sfantului Scaun doar in estul Europei, unde Vaticanul era considerat vectorul imperialismului american. De data aceasta insa, Moscova dorea ca Vaticanul sa fie discreditat de preotii catolici, pe propriul teritoriu, prin portretizarea Papei ca avand vederi naziste", explica Pacepa.

SEAT-12. Numele de cod al operatiunii impotriva Suveranului Pontif era "Seat-12", iar Pacepa coordona intreaga misiune. "KGB mi-a sugerat sa informez Vaticanul, in mod fals, ca Romania era pregatita sa reia relatiile cu Sfantul Scaun in schimbul accesului la arhive si a unui imprumut fara dobanda in valoare de un miliard de dolari, pentru 25 de ani. Pretextul cercetarii arhivelor era gasirea de elemente istorice care ar fi ajutat guvernul roman sa justifice public reluarea relatiilor cu Vaticanul", subliniaza fostul sef al DIE.

El precizeaza ca in perioada 1960-1962, agentii DIE au reusit sa fure din Arhiva Vaticanului si din Biblioteca Apostolica sute de documente care aveau legatura cu Papa Pius al XII-lea, dar care nu contineau nici un element compromitator. Documentele au ajuns la KGB si au servit la editarea unei carti menite sa-l discrediteze pe Papa. Volumul a creat valva dar nu a dus la compromiterea lui Pius al XII-lea.
×
Subiecte în articol: externe