x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Animale în spaţiu. Istoria necuvântătoarelor care au părăsit orbita

Animale în spaţiu. Istoria necuvântătoarelor care au părăsit orbita

29 Ian 2013   •   08:18
Animale în spaţiu. Istoria necuvântătoarelor care au părăsit orbita

Iranul a anunţat, ieri, că a trimis o maimuţă în spaţiu, la altitudinea de 120 de kilometri şi a recuperat-o cu succes, la aterizarea capsulei. Trimiterea de animale în spaţiu este o experienţă comună pentru toate statele care au programe spaţiale. Iată mai jos o scurtă istorie a animalelor care au părăsit orbita.

1948 - Un macac poreclit Albert I a fost primul animal pus într-o rachetă V-2, de către SUA şi trimis spre spaţiu. Experimentul a fost un eşec, Albert I a murit sufocat în timpul zborului, iar racheta a ajuns la doar 63 de kilometri, considerându-se că spaţiul începe de la altitudinea de 100 de kilometri.
Albert I a fost succedat de Albert II, în 1949, care este considerat primul animal ajuns în spaţiu, racheta ajungând la 134 de kilometri altitudine. Deşi Albert II a rezistat cu succes în timpul zborului, macacul a murit la impactul capsulei cu solul (paraşuta nu a funcţionat).

Albert III a murit după ce racheta a explodat la 10 kilometri, iar Albert IV a împărtăşit soarta lui Albert II, a murit la impact. Prima maimuţă care a supravieţuit întregului zbor a fost Yorrick, în 1951, care a avut ca parteneri de zbor 11 şoricei. Yorrick şi doi şoricei au murit, însă, la câteva ore după zbor, cel mai probabil din cauza stresului. Zborul nu a fost considerat spaţial, însă, pentru că racheta a ajuns la doar 70 de kilometri.

1954 După ce au folosit şoricei, iepuri şi şobolani, în primele teste, sovieticii au început să utilizeze câini. Primii câini au fost Dezik şi Tsygan, care au supravieţuit zborurilor suborbitale şi au fost recuperaţi cu succes.

1957 Sovieticii aleg un câine maidanez - Laika - pentru misiunea Sputnik 2. S-a optat pentru maidanezi pentru că se credea că aceştia erau obişnuiţi cu frigul. Versiunea sovietică a fost că Laika a murit asfixiată, după şase zile de orbitare a Terrei, când a rămas fără oxigen, însă documentele ieşite la iveală în 2002 arată că aceasta ar fi murit la câteva ore de la lansare, probabil din cauza căldurii generate de rachetei cu aerul.

1963 Franţa lansează motanul Felix în spaţiu. Aceasta este versiunea oficială, pentru că motanul Felix, poreclit aşa după celebrul personaj de desene animate, a evadat înainte de lansare. Astfel, prima pisică trimisă de Franţa în spaţiu a fost Félicette. Aceasta a fost recuperată cu succes. Următoarea pisică trimisă de francezi în spaţiu, însă, a murit.

1966 URSS lansează în spaţiu doi câini ţinându-i pe orbită 22 de zile. Recordul lor de timp petrecut în spaţiu va fi depăşit doar de oameni, în 1974. Câinii, Veterok şi Ugolyok, au fost recuperaţi cu succes.

1969 După trimiterea primilor oameni pe Lună, nevoia de a trimite animale în spaţiu a dispărut, însă moda a revenit pentru efectuarea de experimente ştiinţifice. Astfel, o serie de iepuri, broaşte, melci, viermi de mătase, albine, păianjeni, broaşte ţestoase sau meduze au ajuns pe orbită, fiind supuse la o multitudine de teste.

2007 Agenţia Spaţială Europeană trimite în spaţiu mai multe exemplare de tardigrades, animale segmentate, cu opt picioare, de maximum un milimetru şi jumătate lungime. Tardigrades sunt cunoscute datorită abilităţii lor de a supravieţui în condiţii extreme. Aceste animale au fost expuse vidului spaţial timp de 10 zile. Uimitor, multe dintre ele au supravieţuit. 

×
Subiecte în articol: iran maimuta animale spaţiu esa