Tigrul tasmanian, cangurul şobolan sau şobolanul de Malabar cu picioare de porc au un lucru în comun: niciun exemplar nu a mai fost văzut de ani buni. Pentru că speciile au dispărut, nu mai este nevoie să fie protejate. Cele 178 de ţări membre ale Convenţiei asupra comerţului internaţional cu specii ameninţate (CITES), reunite de duminică la Bangkok, au retras joi şase specii australiene din anexa I - care interzice comerţul în toată lumea, informează agerpres.ro.
Cel mai emblematic este tigrul tasmanian. Semănând cu un câine, el a fost decimat de fermierii care îl acuzau că le omoară oile. Ultimul exemplar cunoscut, capturat în 1933, a murit în 1936 într-o grădină zoologică din Hobart, fiind acum considerat dispărut de Uniunea internaţională pentru conservarea naturii (UICN) din 1982. Din motive de precauţie, tigrul tasmanian a fost totuşi înscris în anexa I a CITES la intrarea în vigoare a acesteia, în 1975, ca şi şobolanul de Malabar cu coadă albă.
Până la sfârşitul conferinţei (14 martie) vor fi analizate şi alte specii dispărute, cum ar fi cucuveaua cu obraji albi din Noua Zeelandă.
"Este foarte trist", a spus Colman O'Criodain de la Fondul mondial pentru natură (WWF), adăugând totuşi că în aceste dispariţii nu este implicat comerţul. În Australia, fenomenul "reflectă ceea ce s-a întâmplat când europenii au venit pe continent", a subliniat el, menţionând introducerea unor specii invazive ca pisicile şi vulpile.
"Australia constituie o poveste tristă, cu numeroase dispariţii de specii, îndeosebi de mamifere mici", arată Deb Calliser, şefa delegaţiei australiene. Pe listă mai figurează "două broaşte fascinante, care îşi creşteau puii în gură, prin urmare, deosebite", a adăugat ea. Nimeni nu a mai văzut astfel de broaşte din 1980.
"Australia nu se mândreşte cu acest record de dispariţii de specii, dar este o moştenire din care am învăţat, ca să putem proteja astăzi speciile ameninţate".
Printre aceste specii se numără diavolul tasmanian, un marsupial afectat de o formă contagioasă de cancer al feţei, care a dus la dispariţia a 90% din populaţie.
Este prima dată că CITES scoate atâtea specii dispărute de pe listele sale, pe care figurează 35.000 protejate. "Vor mai fi probabil şi altele", a spus David Morgan, om de ştiinţă al Convenţiei, care a lansat o actualizare a listelor.