În Franţa, animalele vor beneficia de un nou statut juridic. Deputaţii francezi examinează legislaţia actuală privind animalele, considerate de vechiul Cod Civil drept nişte simple obiecte. Un amendament le acordă însă statutul de "fiinţe vii dotate cu sensibilitate", nu “bunuri mobile”, ca până acum.
"O pisică nu este o lampă", scrie cotidianul Le Figaro pentru a explica semnificaţiile acestor modificări. În virtutea Codului Civil datînd încă de pe vremea lui Napoleon, animalele erau considerate drept nişte "bunuri", dar din categoria celor materiale.
Lucrurile se schimbă acum, pentru că societatea evoluează, dar şi pentru că asociaţiile de apărare a drepturilor animalelor au fost extrem de active, cum ar fi fundaţia “30 de milioane de prieteni”. O petiţie în acest sens iniţiată de această fundaţie a fost semnată de peste 670.000 de persoane în aproape doi ani, sprijinite de o serie de intelectuali francezi de renume. Un sondaj realizat de institutul Ifop arată că 89% dintre francezi sunt în favoarea acestei idei.
Comisia de legi a Adunării Naţionale Franceze a adoptat, marţi 15 aprilie, un amendament (propus de socialişti) prin care animalelor li se recunoaşte calitatea de "fiinţe vii dotate cu sensibilitate". De notat totuşi că în Codul Penal li recunoştea deja animalelor statutul de "fiinţe capabile să sufere". Si în virtutea acestui articol a fost condamnat, în februarie, la Marsilia, la un an de închisoare, un individ fără prea multă minte care a izbit un pui de pisică de mai multe ori de un zid, subliniază Radio France Internationale.
Noul statut recunoscut pentru animale are un caracter pur simbolic întrucît aceste "fiinţe dotate cu sensibilitate" rămîn supuse regimului juridic al bunurilor materiale. Pentru că în faţa asociaţiilor de apărare a animalelor se află un alt lobby puternic format din crescători de animale, pescari, vînători şi laboratoare de cercetare care utilizează cobai, şi care se opun instituirii unui statut special de persoană juridică pentru animale, adaugă RFI.