x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anomalie? Marea Britanie are mai mulţi cetăţeni ai UE decât unele state din blocul comunitar

Anomalie? Marea Britanie are mai mulţi cetăţeni ai UE decât unele state din blocul comunitar

08 Feb 2021   •   21:30
Anomalie? Marea Britanie are mai mulţi cetăţeni ai UE decât unele state din blocul comunitar

Marea Britanie a acordat statut de rezident permanent unui număr de 4,3 milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene, mai mulţi decât populaţia unor state din blocul comunitar. Acest lucru arată că Brexitul nu a dus la un amplu exod al cetăţenilor UE, a declarat luni Michael Gove, ministru responsabil pentru coordonarea Cabinetului britanic, anunță Reuters.

După referendumul din 2016 asupra Brexitului, unii angajatori şi universităţi au atenţionat că Regatul Unit va înregistra un exod de specialişti şi că cetăţenii UE se vor întoarce în ţările lor.

Cetăţenii din Uniunea Europeană, din Spaţiul Economic European şi din Elveţia, precum şi familiile lor pot solicita statutul de rezident permanent pentru a continua să trăiască în Regatul Unit după 30 iunie 2021, în cazul în care ei trăiau în această ţară înainte de 31 decembrie 2020.

„Au existat 4,9 milioane de cereri şi 4,3 milioane au primit statutul (de rezident permanent), deci în Regatul Unit sunt mai mulţi cetăţeni ai UE decât în unele state membre - ceea ce este minunat”, a spus Gove în faţa unei comisii parlamentare. „Aceasta este o extraordinară publicitate pentru această ţară. Un număr foarte mare de oameni au ales să rămână” în Regatul Unit, a adăugat el.

Regatul Unit are mai mulţi cetăţeni UE decât unele state membre, precum Slovenia, Malta, Luxemburg, Lituania, Letonia, Cipru, Croaţia şi Estonia, potrivit statisticilor privind populaţia din UE. Datele oficiale britanice arată că cetăţeni din UE continuă să se mute în Marea Britanie.

×
Subiecte în articol: brexit