x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Antidot rusesc la "revolutiile florilor"

Antidot rusesc la "revolutiile florilor"

24 Mar 2005   •   00:00

"Revolutiile florilor" din unele foste republici sovietice i-au dat fiori de nesiguranta "tarului" de la Kremlin, Vladimir Putin. Prin urmare, in cel mai pur stil KGB-ist, a infiintat un "departament de lupta impotriva revolutiilor".



  • de CAMELIA MUNTEAN

  • MANEVRE. Putin vrea sa se asigure ca revoltatii din Kirgizstan nu vor avea castig de cauza precum cei din Ucraina si Georgia
    Administratia prezidentiala de la Moscova s-a vazut silita, dupa ce a asistat neputincioasa la "Revolutia trandafirilor" din Georgia, care l-a adus la putere pe reformatorul Mihail Saakasvili, si la "Revolutia portocalie" din Ucraina, care, prin ascensiunea la conducerea tarii a lui Viktor Iuscenko, a lasat Moscova fara un aliat strategic, aproape de neinlocuit, sa ia masuri rapide. Decizia de a infiinta un "Departament de lupta impotriva revolutiilor" a fost luata cu trei saptamani in urma, dar a fost anuntata abia acum, dupa ce Opozitia kirgiza a fluturat sub nasul Kremlinului steagul unei revolte care urma sa poarte numele, intamplare sau nu, tot al unei flori - "Revolutia lalelelor".

    GARDUL SI LEOPARDUL. Departamentul nou-creat este insarcinat, potrivit documentelor oficiale, cu "pastrarea legaturilor culturale cu tarile din strainatatea apropiata (tarile din Comunitatea Statelor Independente)". Nimic condamnabil, daca nu ar veni o lamurire suplimentara referitoare la obiectivele acestui nou organism, obiective ce constau, nici mai mult, nici mai putin, in "lupta impotriva revolutiilor de catifea". "Sfera de activitate a noului departament se situeaza, in mare parte, in tarile aflate pe teritoriul fostei URSS", recunoaste un reprezentant al administratiei prezidentiale, citat de influentul cotidian rusesc Kommersant. Presedintele Putin a numit la conducerea acestui nou departament un analist politic, Modest Kolerov, la parerile caruia liderul de la Kremlin tine foarte mult.

    SFANTUL INTERES. De altfel, analistii politici rusi au cazut de acord ca destramarea CSI este o chestiune de timp. Cunoscutul Stanislav Belkovski, cel care a pledat, in primavara anului trecut, la Bucuresti, pentru unirea Basarabiei cu Romania si trecerea Transnistriei sub jurisdictie ruseasca, vorbeste si el despre colapsul CSI. El considera ca daca Rusia nu-si va modifica politica fata de fostul spatiu sovietic, in cel mult sapte ani comunitatea se va dezmembra. Kremlinul pare insa sa ignore aceasta varianta. "Rusia trebuie sa-si apere interesele in fostul spatiu sovietic", a declarat Kolerov, adaugand ca "Moscova si-a pastrat neschimbata pozitia legata de interesele geopolitice in zona CSI". El va trebui sa devina, mai mult decat pana acum, aparatorul unor interese prea putin laudabile. Agentia de informatii "Regnum", pe care el a condus-o, a publicat in ultimul timp articole care ii infierau pe "inamicii Rusiei care fac revolutii in statele vecine".

    ×
    Subiecte în articol: externe