x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Guterres: Nu putem salva o planetă în flăcări cu un furtun de incendiu de combustibili fosili

Guterres: Nu putem salva o planetă în flăcări cu un furtun de incendiu de combustibili fosili

de Redacția Jurnalul    |    01 Dec 2023   •   23:20
Guterres: Nu putem salva o planetă în flăcări cu un furtun de incendiu de combustibili fosili
Sursa foto: Hepta

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, i-a îndemnat pe liderii mondiali prezenți la summitul COP28 privind clima să planifice un viitor fără combustibili fosili, afirmând că nu există altă cale de a limita încălzirea globală, notează Reuters.

Vorbind la o zi după ce președintele COP28, Sultan Ahmed al-Jaber, a propus să se accepte utilizarea în continuare a combustibililor fosili, Guterres a spus: "Nu putem salva o planetă în flăcări cu un furtun de incendiu de combustibili fosili".

Viziuni diferite au sintetizat cea mai dificilă problemă cu care s-au confruntat liderii mondiali la summitul ONU privind clima din acest an, desfășurat în Emiratele Arabe Unite.

Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a pledat pe lângă liderii mondiali pentru a face progrese în ceea ce privește agenda globală privind clima. "Oamenii de știință au avertizat de atât de mult timp, încât asistăm la atingerea unor puncte de inflexiune alarmante", a spus el. "Dacă nu reparăm și nu restabilim rapid economia naturii, bazată pe armonie și echilibru, care ne susține, în ultimă instanță, propria noastră economie și supraviețuire vor fi puse în pericol", a spus regele, care este cunoscut pentru activitaea sa de apărare a mediului.

Comentariile regelui Charles, al cărui rol de șef de stat al Marii Britanii este în mare parte ceremonial, au părut a fi în dezacord cu guvernul său. Prim-ministrul britanic Rishi Sunak, așteptat vineri la COP28 pentru a anunța 1,6 miliarde de lire sterline pentru finanțarea combaterii schimbărilor climatice, a retras mai multe măsuri interne stabilite de guvernele anterioare pentru a ajuta țara să își atingă obiectivele de zero emisii nete pentru 2050.

La rândul său, premierul indian Narendra Modi a părut să admonesteze țările bogate pentru rolul lor în eliberarea celor mai multe emisii care încălzesc clima de la Revoluția Industrială încoace. "Nu avem prea mult timp la dispoziție pentru a corecta greșelile din secolul trecut", a declarat Modi. "În ultimul secol, o mică parte a omenirii a exploatat fără discernământ natura. Cu toate acestea, întreaga umanitate plătește prețul pentru acest lucru, în special oamenii care trăiesc în sudul global".

Un fost președinte al Insulelor Marshall, a cărui țară se confruntă cu inundații din cauza creșterii nivelului mării, pricinuită de climă, a demisionat vineri din principalul consiliu consultativ al COP28, în semn de obiecție față de sprijinul acordat de Emiratele Arabe Unite pentru utilizarea continuă a combustibililor fosili. Hilda Heine a declarat, în scrisoarea sa de demisie, că este "profund dezamăgită" de faptul că EAU s-ar fi folosit de rolul său în cadrul COP28 pentru a intermedia tranzacții cu petrol și gaze. EAU a negat cu tărie acuzațiile.

În ceea ce o privește, peședinția COP28 din Emiratele Arabe Unite a declarat că este "extrem de dezamăgită" de demisia lui Heine.

Pe de altă parte delegațiile și comitetele tehnice au început să lucreze vineri la sarcina de a-și evalua progresele înregistrate în îndeplinirea obiectivelor climatice globale, mai exact obiectivul Acordului de la Paris de a limita încălzirea globală la 2 grade Celsius peste temperaturile din perioada preindustrială. Oamenii de știință spun că o creștere a temperaturii globale peste acest prag va declanșa efecte catastrofale și ireversibile la nivel mondial.

Vineri, Națiunile Unite au publicat primul proiect de acord care ar putea servi drept model pentru un acord final în cadrul summitului COP28, care se va încheia la 12 decembrie. Proiectul oferă "elemente de bază" pentru un rezultat politic și include mai multe opțiuni pentru a aborda problema centrală de a stabili dacă și în ce măsură combustibilii fosili ar trebui să joace un rol în viitor. Una dintre opțiuni presupune includerea unor angajamente de reducere sau de eliminare treptată a utilizării combustibililor fosili, de renunțare la energia pe bază de cărbune și de triplare a capacității de energie regenerabilă până în 2030.

De asemenea, se va discuta dacă se vor elimina treptat subvențiile pentru combustibilii fosili, care anul trecut au totalizat aproximativ 7 trilioane de dolari, și dacă se vor include prevederi pentru captarea și stocarea carbonului în cadrul unui program de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

 

 

(sursa: Mediafax)

×