x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Antony Blinken cere Rusiei să reducă presiunile militare asupra Ucrainei

Antony Blinken cere Rusiei să reducă presiunile militare asupra Ucrainei

18 Feb 2022   •   09:20
Antony Blinken cere Rusiei să reducă presiunile militare asupra Ucrainei

Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a cerut Rusiei, la reuniunea Consiliului de Securitate ONU, să reducă presiunile militare asupra Ucrainei, insistând pentru soluţionarea crizei pe cale diplomatică şi prin aplicarea Acordului de la Minsk.

"În ultimele luni, fără provocări şi fără justificări, Rusia a mobilizat peste 150.000 de militari la frontierele Ucrainei, în Rusia, în Belarus şi în Crimeea ocupată. Rusia susţine că îşi diminuează forţele. Noi nu vedem acest lucru întâmplându-se pe teren. Informaţiile noastre indică în mod clar faptul că aceste forţe - inclusiv trupele, avioanele şi navele - pregătesc lansarea unui atac asupra Ucrainei în următoarele zile. Noi nu ştim precis cum se vor derula lucrurile, dar acesta este scenariul la care lumea se poate aştepta", a afirmat Antony Blinken, conform declaraţiilor publicate pe site-ul Departamentului de Stat şi vizualizate de MEDIAFAX.

Secretarul de Stat american a subliniat că, în momentul de faţă, "Rusia caută un pretext pentru lansarea unui atac".

"După cum a spus preşedintele Joseph Biden, acesta ar fi un război prin opţiune. Iar dacă Rusia optează pentru un astfel de conflict, noi am anunţat clar că, împreună cu aliaţii şi partenerii, răspunsul nostru va fi sever şi decisiv. Însă Rusia poate avea o altă opţiune, dacă există vreun adevăr în afirmaţia că este angajată în sensul diplomaţiei. Diplomaţia este singura modalitate responsabilă de a rezolva această criză. Iar o parte esenţială a acestei abordări este prin implementarea Acordului Minsk (...)", a subliniat Antony Blinken.

"Există o serie de angajamente asumate de Rusia şi de Ucraina în virtutea Acordului Minsk, în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi în relaţie cu partenerii din Formatul Normandia. Dacă Rusia este pregătită să discute cu Guvernul ucrainean şi să elaboreze procesul de implementare a acestor angajamente, prietenii noştri din Franţa şi Germania sunt pregătiţi să convoace discuţii la nivel înalt în Formatul Normandia pentru a rezolva aceste probleme. Ucraina este pregătită pentru acest lucru, iar noi suntem deplin pregătiţi să susţinem părţile", a insistat secretarul de Stat american.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: antony blinken