x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Anul 2009 va fi "foarte greu"

Anul 2009 va fi "foarte greu"

de Mihaela Matachita    |    07 Apr 2009   •   00:00

Primul ministru rus, Vladimir Putin, a avertizat luni într-un discurs în faţa deputaţilor Dumei (camera inferioară a parlamentului) că anul 2009 va fi "foarte greu", deşi ce era mai rău a fost evitat.



Vladimir Putin a lansat acest avertisment concetăţenilor săi când şi-a prezentat raportul asupra politicii sale în faţa Dumei pentru prima oară de când a ajuns prim-ministru, în mai 2008, după alegerea lui Dmitri Medvedev ca preşedinte.

Criza economică mondială este "departe de a se fi terminat" a adăugat fostul preşedinte, evocând "ameninţările numeroase", dar a exclus scenariile catastrofale. Menajând populaţia, traumatizată încă de criza din 1998 care i-a ruinat economiile, Putin a prezentat un bilanţ pozitiv al anului 2008, cu o rată de creştere de 5,6%. Premierul a subliniat că "riscul de prăbuşire a sistemului bancar s-a diminuat, dar era real şi aproape gata să se producă".

Putin a prezentat, spre aprobare Dumei, un nou pachet de măsuri anticriză, cu un deficit bugetar de 66,9 miliarde de euro. El a asigurat că programele sociale vor fi menţinute.

"Trebuie să economisim şi să ne creştem rezervele. Rezervele în aur şi în devize cresc şi au ajuns la 380 de miliarde de dolari", a adăugat Putin.

Premierul rus a avertizat totodată că orice tentativă de excludere a Rusiei din acordurile energetice va fi contraproductivă, aluzie la declaraţia UE ­ Ucraina din 23 martie privind modernizarea gazoductelor ucrainene prin care tranzitează gazul rusesc destinat Europei.

AFP aminteşte că Rusia a fost puternic lovită de criza financiară mondială, bursa din Moscova a pierdut peste două treimi din valoare faţă de nivelul cel mai înalt înregistrat în mai. Criza ameninţă totodată creşterea, mai ales din cauza degringoladei preţurilor petrolului, principala resursă de export a Rusiei.
 

×
Subiecte în articol: externe