x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Apel al Papei Francisc pentru reformarea ONU: Nu mai răspunde noilor realităţi

Apel al Papei Francisc pentru reformarea ONU: Nu mai răspunde noilor realităţi

16 Oct 2022   •   18:30
Apel al Papei Francisc pentru reformarea ONU: Nu mai răspunde noilor realităţi

Papa Francisc face apel la reformareal ONU, după ce a gestionat deficitar pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina, arată acesta în noua sa carte "Vă întreb în numele Domnului. Zece rugăciuni pentru un viitor al speranţei", scrie AFP.

"Când vorbim despre pace şi securitate la nivel mondial, prima organizaţie la care ne gândim este cea a Naţiunilor Unite (ONU) şi, în special, Consiliul său de Securitate. Războiul din Ucraina a evidenţiat încă o dată necesitatea de a face în aşa fel încât actuala structură multilaterală să găsească metode mai agile şi mai eficiente pentru rezolvarea conflictelor. În timp de război, este esenţial să afirmăm că avem nevoie de mai mult multilateralism şi de un mai bun multilateralism", scrie Papa Francisc care atrage atenția că ONU "nu mai răspunde noilor realităţi".

El spune că acesta  că organizația a fost creată ca urmare a celor două războaie mondiale dar lucrurile stau diferit acum. 

"ONU a fost creată pentru a da o formă refuzului nostru în faţa ororilor cu care omenirea s-a confruntat în cele două războaie din secolul al XX-lea. Deşi ameninţarea pe care ele au reprezentat-o este încă vie, lumea de astăzi nu mai este aceeaş iar instituţiile internaţionale trebuie să fie rodul celui mai mare consens posibil".

Papa Francisc vrea reforme în urma gestionării deficitare de către ONU a pandemiei de COVID-19 dar și a actualului război din Ucraina. 
"Necesitatea acestor reforme a devenit mai mult decât evidentă după declanşarea pandemiei, ocazie cu care actualul sistem multilateral şi-a arătat toate limitele. Din felul în care au fost distribuite vaccinurile am avut un exemplu flagrant pentru situaţiile în care, uneori, legea celui mai puternic cântăreşte mai mult decât solidaritatea", spune suveranul pontif, care cere "reforme organice, destinate să ajute organizaţiile internaţionale să îşi regăsească vocaţia primordială de a servi interesele familiei umane".



 

×
Subiecte în articol: papa francisc onu refoamare