x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aplicare-fulger a acordului UE-Turcia pe migrație

Aplicare-fulger a acordului UE-Turcia pe migrație

de Irina Stoica    |    21 Mar 2016   •   11:57
Aplicare-fulger a acordului UE-Turcia pe migrație
Sursa foto: YANNIS KOLESIDIS/EPA

Două realităţi se conturează după intrarea în vigoare a acordului dintre UE şi Turcia pentru stoparea fluxului de migranţi. Dacă turcii deja au anunţat că în satele de pe ţărmul de vest al ţării nu a mai trecut picior de refugiat, grecii se plâng că la ei numărul migranţilor ilegali continuă să crească.

În satul Bademli din Turcia, acordul pare o poveste de succes. Până de curând, satul era unul dintre principalele puncte de intrare pentru migranţii ilegali care supravieţuiau călătoriei cu barca spre Europa. La câteva ore de la intrarea în vigoare a restricţiilor, localnicii spun că se văd deja diferenţele. „N-a mai venit aproape nimeni. Datorită jandarmilor, nivelul de securitate a crescut, iar Paza de Coastă aşteaptă în larg. Nu lasă pe nimeni să treacă. Până acum o zi-două, aici era un flux continuu de refugiaţi şi de traficanţi de persoane”, a declarat, pentru Reuters, unul dintre localnici.

Potrivit acordului semnat cu Uniunea Europeană, Ankara trebuie să îi reprimească pe toţi imigranţii care ajung în Grecia după ce au tranzitat Turcia. Tot aici ar urma să fie întorşi cei care refuză să aplice pentru azil sau a căror cerere de şedere le este respinsă în Europa. Peste şase miliarde de euro va primi Turcia în baza acestei înţelegeri cu cele 28 de state membre. Plus angajamente legate de ridicarea vizelor pentru cetăţenii săi şi de accelerarea negocierilor de aderare cu UE.

Pe teritoriul elen, acordul semnat vineri și intrat în vigoare duminică nu a schimbat nimic. Refugiaţii continuă să sosească. În noaptea de sâmbătă spre duminică, doi imigranţi şi-au pierdut viaţa după ce ambarcaţiunea lor s-a răsturnat în apropiere de insula Lesbos. Există voci care spun chiar că paza de coastă turcă scufundă ambarcaţiunile refugiaţilor.

La Idomeni, în tabăra de la frontiera Greciei cu Macedonia, migranţii nu au nicio intenţie să se întoarcă din drum. Macedonia a închis fără drept de apel graniţa cu Grecia, iar celelalte state de pe ruta balcanică spre Europa Occidentală şi-au securizat, şi ele, hotarele. Chiar şi aşa, cei peste 10.000 de migranţi nu vor să depună cereri de azil în Grecia. „Ne temem că toţi o să vrea să rămână aici. Toţi speră că, odată şi-odată, vor trece graniţa. Ne temem că, în aceste condiţii, situaţia de aici va deveni tot mai dificilă pentru ei, întrucât condițiile de trai de aici sunt complet inumane”, e de părere Anestit Ischnopoulos, reprezentant al unui ONG elen.

Aprioximativ 2.300 de experţi europeni urmează să ajungă în Grecia zilele următoare pentru a ajuta autorităţile de aici să implementeze acordul cu Turcia. Printre aceştia se află oficiali din cadrul serviciilor de migraţie şi securitate, dar şi translatori. Totuşi, planul nu poate fi pus în aplicare imediat. “Acordul presupune ca Grecia să aibă un program de azil funcţional pentru aproximativ 45.000 de oameni, dacă nu mai mulţi, înainte de sfârşitul zilei de mâine”, a declarat, pentru Reuters, Lucy Carrigan, reprezentantel Comitetului Internaţional de Salvare.

Totuşi, oficialii europeni speră ca numărul celor care încearcă să ajungă pe continent să scadă în următoarea perioadă şi să evite astfel o criză umanitară în Grecia.

 

Din ianuarie 2015, un milion de migranţi au ajuns în UE pe calea apelor, pe ruta Turcia-Grecia. Doar în cursul anului 2016 au făcut periculoasa călătorie aproape 144.000 de persoane, iar 460 au murit în apele Meditaranei, indică statisticile Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie. În acest moment, 47.000 de persoane sunt blocate în Grecia. Drumul lor către ţări bogate din vestul Europei s-a oprit fie în insulele greceşti aflate în apropiere de Turcia, fie în apropiere de graniţa închisă a Greciei cu Macedonia. Europenii speră că acordul semnat cu Turcia la sfârşitul săptămânii trecute îi va descuraja pe migranţii economici şi va limita spaţiul de manevră al traficanţilor de persoane.

Toate persoanele care intră ilegal din Turcia în Grecia începând cu data de 20 martie vor fi retrimise în Turcia. Cazul fiecărei persoane în parte va fi evaluat de către autorităţile elene. Pentru fiecare sirian retrimis în Turcia din Grecia, un sirian din Turcia va ajunge în UE.

În baza acordului, cetăţenii turci vor putea călători fără viză în statele din spaţiul Schengen din iunie 2016. Ţările care nu fac parte în spaţiul Scengen îşi pot menţine restricţiile.


 

 

×