Compania Apple a acceptat sa permita inspectorilor independenti sa viziteze fabricile sale din China, dupa numeroase critici privind conditiile inumane in care muncitorii care asambleaza gadgeturile ca iPad si iPhone lucreaza. In fabricile din Shenzhen au avut loc, in ultimii ani, numeroase accidente de munca, dar si sinucideri care au fost puse pe seama epuizarii.
Inspectorii asociatiei "Fair Labour" vor monitoriza conditiile de lucru ale fabricii Foxconn, din Shenzhen, unde 13 muncitori s-au sinucis in 2010. Va mai fi verificata si o alta fabrica, din orasul Chengdu, Apple dand asigurari ca muncitorii pot vorbi liber cu inspectorii.
Un muncitor din astfel de fabrici castiga echivalentul a 1,5 RON pe ora, spun criticii Apple. O zi obisnuita de munca dureaza 10 ore, existand o singura pauza. Majoritatea muncitorilor lucreaza in picioare.
Anul trecut, doua explozii au avut loc in aceste de fabrici, una fiind provocata de incendierea prafului rezultat din slefuirea iPad-urilor.
Inspectorii se vor interesa de conditiile sanitare din fabrici, vor controla daca sunt respectate normele de securitate si se vor interesa cat de des se lucreaza ore suplimentare.
"Consideram ca muncitorii din toata lumea trebuie sa aiba dreptul la conditii decente de lucru. De aceea am cerut Fair Labor Association sa faca aceasta inspectie independenta. Este ceva fara precedent in istoria industriei electronice", a declarat directorul executiv al Apple, Tim Cook.
China Labour Watch, organizatie care militeaza pentru drepturile muncitorilor chinezi, spune, insa, ca inspectia promisa de Apple este doar o manevra menita sa spele imaginea companiei.
"Stim deja care sunt conditiile din aceste fabrici", a declarat activistul Fan Yuan. "Apple trebuie sa ia masuri urgente si sa rezolve aceste probleme, nu sa-si faca publicitate pentru a-si recapata imaginea".
Iata mai jos cateva dintre cazurile petrecute in fabricile Apple din China care au facut valva:
In iulie 2009, un angajat al fabricii Foxconn a cazut de la etajul unui bloc in care sunt cazati muncitorii. Incidentul s-a petrecut chiar dupa ce acesta pierduse un prototip de iPhone. Cazul a fost catalogat drept sinucidere. In urmatorii doi ani, alti 18 angajati s-au sinucis sau au avut tentative de sinucidere, in principal aruncandu-se de la etaj.
In 2010, 137 de muncitori de la fabrica din Suzhou a furnizorului Wintek al Apple au fost spitalizati dupa ce au fost pusi sa foloseasca o substanta toxica, dar care se usuca repede, pentru curatarea ecranelor de iPhone. Apple a spus, la data respectiva, ca va despagubi toti angajatii, dar multi dintre ei au declarat ulterior ca nimeni nu s-a interesat de soarta lor.
In mai 2011, patru angajati au fost ucisi si 18 raniti in timpul unei explozii la fabrica din Chengdus. Activistii chinezi spun ca avertizasera de mai multe ori Apple ca acei muncitori lucreaza in conditii periculoase.
In decembrie 2011, alti 61 de muncitori au fost raniti intr-o explozie la o fabrica din Shanghai, unde se confectionau panouri de aluminiu pentru iPad 2.
De asemenea, angajatii gazduiti de fabrici in blocuri special construite pentru ei, spun ca locuiesc si cate 20 de insi in apartamente de trei camere.