x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Apple, Samsung și Microsoft, împotriva CIA

Apple, Samsung și Microsoft, împotriva CIA

de Şerban Mihăilă    |    09 Mar 2017   •   20:30
Apple, Samsung și Microsoft, împotriva CIA
Sursa foto: Kirsty Wigglesworth/AP

Companii de înaltă tehnologie, precum Apple, Samsung și Microsoft, au reacționat, ieri, după ce site-ul WikiLeaks a publicat detalii ale unui program de piraterie informatică desfășurat de Agenția Centrală pentru Informații a Statelor Unite, prin care CIA își spionează victimele din întreaga lume, prin intermediul smartphone-urilor și televizoarelor inteligente. Google a refuzat să comenteze situația creată de aceste dezvăluiri.

 

Printr-o operațiune de anvergură, CIA a exploatat, cu ajutorul unor programe de tip malware, vulnerabilitățile unor sisteme informatice realizate de companii tehnologice de vârf din SUA și Europa, spionându-i pe utilizatorii produselor acestora, a anunțat WikiLeaks. Printre produsele compromise în acest fel figurează iPhone-urile realizate de Apple, Android-ul Google, sistemul de operare Windows al companiei Microsoft și televizoarele Samsung, adică exact cele mai populare dispozitive electronice de pe planetă. Toate acestea pot fi transformate în microfoane sau camere video cu ajutorul unui soft conceput, foarte probabil, în colaborare cu serviciul britanic MI5. Potrivit documentelor obținute de WikiLeaks, CIA a creat un program ce poate intercepta conversațiile private, prin intermediul televizoarelor și smartphone-urilor. Agenția americană poate activa de la distanță unele tipuri de televizoare inteligente, care pot înregistra, chiar dacă sunt oprite, conversațiile dintr-o cameră. Mai mult, anumite televizoare pot realiza și filmări, CIA utilizând în același scop laptop-uri și smartphone-uri. Potrivit aceleiași surse, „bomba” acestei povestiri de spionaj tehnologic este dată de faptul că întregul arsenal de piraterie cibernetică de la distanță utilizat de CIA a ajuns, în mod neautorizat, în mâinile unor hackeri, foști angajați ai diferitelor servicii secrete americane. Ei dispun, astfel, de aceleași mijloace de spionaj avute la dispoziție de agenții CIA. Altfel spus, după cum remarca BBC, CIA se află într-o situație extrem de stânjenitoare: agenția care are drept misiune aflarea secretelor țintelor urmărite nu a fost în stare să-și protejeze propriul secret. De asemenea, cei vizați de CIA își vor schimba de acum înainte modul de comunicare, pentru că au aflat modalitățile prin care spionii americani adună informații. Nu în ultimul rând, noile dezvăluiri vor declanșa foarte probabil dezbateri aprinse atât asupra dreptului la intimitate, cât și asupra fondurilor uriașe utilizate de CIA pentru acest tip de spionaj.

Upgradați-vă rapid aparatele

Noul scandal legat de exploatarea breșelor de securitate ale dispozitivelor electronice consacrate a declanșat răspunsul rapid al celor de la Apple. „Tehnologia utilizată astăzi de iPhone este cea mai sigură în privința protecției datelor utilizatorilor (…) Cu toate că multe dintre problemele dezvăluite acum au fost deja reparate în ultimul iOS, vom continua să lucrăm pentru a soluționa rapid vulnerabilitățile identificate”, se arată în comunicatul citat de BBC. La rândul lor, cei de la Microsoft – companie al cărui sistem de operare Windows a fost exploatat de CIA – și reprezentanții Samsung au declarat că examinează în regim de urgență problemele semnalate. Google, în schimb, a refuzat să comenteze presupusa „penetrare” a telefoanelor Android.

 

„Știrea nu e că CIA spionează oamenii prin piraterie cibernetică. Asta este exact ceea ce trebuie să facă agenția! Problema e că cineva a reușit să compromită activitatea CIA” – Nicholas Weaver, cercetător american în domeniul securității

 

×