Cel mai cautat criminal nazist din lume, Laszlo Csizsik-Csatary, in varsta de 95 de ani, acuzat de complicitate la moartea a 15.700 de evrei in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, a fost gasit la Budapesta, a declarat directorul biroului Centrului Wiesenthal din Israel, Efraim Zuroff, citat de AFP.
"Cotidianul britanic The Sun l-a putut fotografia si filma datorita informatiilor pe care le-am furnizat in septembrie 2011", a precizat Zuroff. Sun a anuntat duminica pe pagina sa de Internet ca Csatary Laszlo "a fost identificat si gasit" la Budapesta. "Acum zece luni, un informator ne-a furnizat date care ne-au permis sa il localizam pe Laszlo Csatary la Budapesta. Acesta a primit recompensa de 25.000 de dolari pe care o acordam pentru informatii care sa permita gasirea criminalului nazist", a explicat Zuroff intr-un interviu telefonic pentru AFP.
Plangere din 2011
Inca din septembrie 2011, Zuroff a depus o plangere impotriva lui Ladislau Csizsik-Csatary, acuzandu-l ca in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost conducatorul unui lagar nazist din localitatea Kassa. Procuratura ungara a initiat cercetarea lui Csatary in stare de libertate sub acuzatia ca ar fi criminal de razboi. Zuroff a prezentat Procuraturii ungare noi probe care dovedesc ca Csatary a avut un rol-cheie in deportarea a aproximativ 300 de evrei si uciderea acestora in vara anului 1941. "Noile dovezi intaresc suspiciunile oricum puternice in privinta lui Csatary si ne obliga sa facem tot posibilul ca el sa fie tras la raspundere pentru infractiunile comise. Trecerea timpului nu a disipat vinovatia sa, iar varsta inaintata nu poate reprezenta o scuza pentru initiatorii Holocaustului', a precizat Zuroff.
Centrul Simon Wiesenthal il considera pe Csatary Laszlo, 95 de ani, cel mai cautat criminal de razboi de pe intreg mapamondul.
Procuratura Budapesta a admis ca in septembrie 2011 a primit datele de la Centrul Simon Wiesenthal, insa nu s-a ajuns la interogarea nici unui martor. Zuroff a precizat ca s-a intalnit personal cu procurorul general la Budapesta si l-a rugat sa faca tot posibilul ca Csatary sa ajunga in fata instantei si sa i se interzica parasirea Ungariei. Cat despre noile probe de la dosar, Zuroff a marturisit in presa ungara ca a gasit in Australia un supravietuitor din lagarul de la Kassa, care sustine ca noua rude de-ale sale au fost trimise la moarte din ordinul lui Csatary. "El s-a ocupat personal de gasirea si deportarea in Ucraina a patru dintre cele noua persoane', sustine martorul gasit de Zuroff.
Campanie
Zuroff a initiat in decembrie 2011 la Berlin o campanie de localizare si condamnare a infractorilor nazisti inca in viata, solicitand ajutorul autoritatilor locale. Aceasta campanie este sustinuta de Institutul Simon Wiesenthal si fundatia Targum-Shlishi din SUA.. "Obiectivul campaniei este de a sustine autoritatile locale din Germania, Austria, Polonia, Romania, Ungaria, Croatia si din tarile baltice in localizarea criminalilor de razboi'. Contactat de cotidianul austriac Die Presse, procurorul adjunct Jeno Varga a refuzat sa ofere detalii despre cazul Csatary, insa a admis ca Procuratura a initiat o ancheta si incearca sa analizeze informatiile primite de la Institutul Simon Wiesental.
Zice ca e nevinovat
Csatary a declarat agentiei ungare MTI ca nu se face vinovat de acuzatiile care i se aduc, ca nu a fost comandatul unui lagar din Kassa (Slovacia) si ca nu a initiat nici un fel de acte sadice.
In 1945, Csatary a fost condamnat la moarte in absenta de o instanta din Cehoslovacia. El s-a ascuns timp de cateva decenii in Canada. In 1995, trecutul sau a devenit public in Canada si i s-a retras cetatenia canadiana. Csatary a fugit din Canada si timp de 15 ani nu a stiut nimeni nimic de el.
Precedente favorabile lui Csatary
Chiar daca a fost localizat, sansele ca Laszlo Csatary sa fie condamnat sunt reduse. In septembrie 2011, criminalul de razboi nazist Sandor Kepiro a decedat in Ungaria la varsta de 97 de ani. El a fost declarat printre cei mai cautati criminali de razboi nazisti, insa Judecatoria Budapesta l-a achitat in iulie 2011 si l-a absolvit de acuzatiile de a fi fost criminal de razboi. Procurorii au facut recurs, insa din cauza decesului, cazul nu a mai ajuns la Curtea de Apel. Procurorii l-au acuzat pe Kepiro ca in ianuarie 1942 a ordonat uciderea a 36 de evrei la Novi Sad. Mai mult, se pare ca in actiunile initiate de Kepiro in Serbia au murit aproape 1.200 de civili.
Karoly Zentai se afla de asemenea in topul listei criminalilor de razboi nazisti. Originar tot din Ungaria, Zentai traieste de 60 de ani in Australia si detine cetatenia australiana. El este acuzat ca in 1944 a luat parte la urmarirea si uciderea evreilor din Budapesta. Ungaria a solicitat extradarea sa in 2005. Fara succes.