x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arabia Saudită are în plan construcția celei mai înalte clădiri din lume, un zgârie-nori de 1000 m

Arabia Saudită are în plan construcția celei mai înalte clădiri din lume, un zgârie-nori de 1000 m

01 Dec 2015   •   12:51
Arabia Saudită are în plan construcția celei mai înalte clădiri din lume, un zgârie-nori de 1000 m

Emblema Dubaiului, Burj Khalifa, ar putea pierde titlul de cea mai înaltă clădirea a lumii.

Amenințarea vine din partea vecinilor din Arabia Saudită, care intenționează să construiască un turn de un kilometru înălțime. Potrivit estimărilor, pentru realizarea acestuia vor fi necesare 80.000 de tone de oțel și 600.000 de metri pătrați de piatră.

După câte se pare, planul saudiților se va concretiza, deoarece pasul cel mai important a fost făcut, asigurându-se finanțarea de 1,23 miliarde $. Jeddah Economic Company și Saudi Arabia Alinma Investment au semnat o înțelegere prin care s-a stabilit construcția orașului Jeddah, inclusiv a turnului.

Construirea unei clădiri atât de înalte, în special într-o zonă de coastă, nu este o sarcină simplă. Potrivit cnn.com, fundația clădirii care va avea 200 de etaje va fi turnată la 60 de metri adâncime pentru a putea face față salinității Mării Roșii, iar firma responsabilă pentru acest proiect va testa durabilitatea mai multor tipuri de piatră.

Vântul este o altă problemă pentru construcțiile atât de înalte. Ca un răspuns la această problemă, arhitecții au venit cu o idee inovativă: turnul își va schimba forma la fiecare câteva etaje. Astfel, vântul „va înconjura” gigantul, nu îl va lovi în plin.

Specialiștii susțin că proiectul este foarte ambițios, dar totodată fezabil. „În prezent, putem construi un turn de un kilometru, poate chiar doi. Orice construcție mai înaltă de atât presupune să ne facem temele într-un mod foarte serios”, a declarat Sang Dae Kim pentru Construction Weekly.
 

×