x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arabia Saudită permite femeilor să se înroleze în armată

Arabia Saudită permite femeilor să se înroleze în armată

27 Feb 2018   •   11:13
Arabia Saudită permite femeilor să se înroleze în armată

Femeile din Arabia Saudită au voie acum să se înroleze în armată, în timp ce regatul întreprinde o serie de reforme care să le ofere femeilor un mai mare acces la o serie largă de profesii care le erau interzise anterior.

 

Femeile pot opta pentru posturi cu rang de soldat în provinciile Ryad, Mecca, Al-Qassim şi Medina. Conform unei liste cu cerinţe, solicitantele trebuie să aibă cetăţenia saudită şi vârsta între 25 şi 35 de ani, şi să deţină o diplomă de liceu.

Potrivit sistemului saudit de tutelă, femeile care fac cerere de intrare în armată trebuie să aibă un loc de rezidenţă în aceeaşi provincie în care îşi are locul de muncă tutorele lor, de obicei soţul, tatăl, fratele sau fiul.

Recrutarea femeilor pentru posturi de soldat este una dintre multele reforme pentru promovarea drepturilor femeilor introduse în ultimele luni în regat.Arabia Saudită şi-a anunţat planul de a le permite femeilor să şofeze începând din iunie a.c. şi serviciile de ride-hailing se pregătesc să angajeze femei şoferiţe.

De asemenea, femeile saudite au primit permisiunea luna trecută de a asista meciuri de fotbal şi de a-şi deschide propria afacere fără să fie nevoie de acordul rudelor lor bărbaţi. În cursul acestei luni, Biroul procurorului public a anunţat că va începe angajarea de femei pentru prima dată în posturi de anchetatori.

Regatul a scos 140 de posturi pentru angajarea de femei pe aeroporturi şi la trecerea frontierelor, o măsură considerată istorică, ce a atras, potrivit guvernului, 107.000 de cereri din partea femeilor. Cu toate acestea, militanţii pentru drepturile omului spun că sistemul discriminator de tutelă masculină rămâne intact, în pofida promisiunilor guvernului saudit de abolire a lui. AGERPRES

×
Subiecte în articol: arabia saudita femei inrolare armata