x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arabia Saudita - Regele a murit, traiasca regele!

Arabia Saudita - Regele a murit, traiasca regele!

de Marina Constantinoiu    |    02 Aug 2005   •   00:00
Arabia Saudita - Regele a murit, traiasca regele!

Arabia Saudita are, de ieri, un nou monarh, in urma decesului regelui Fahd, la varsta de 84 de ani si dupa 23 de ani de domnie. Noul rege este Abdullah ben Abdel Aziz, fost print mostenitor si conducator de facto al regatului in ultimii 10 ani.

Regele Fahd al Arabiei Saudite a incetat din viata ieri, in aceeasi zi fiind anuntata numirea printului mostenitor Abdullah ben Abdel Aziz drept nou monarh, iar a ministrului Apararii, Sultan ben Abdel Aziz, drept print mostenitor al regatului saudit.

Regele Fahd (84 de ani) era spitalizat de la 27 mai, dar, de fapt, starea sanatatii sale a fost, de circa 10 ani, o permanenta tema de preocupare, puterea fiind exercitata de facto de catre printul Abdullah, fratele sau vitreg, cu doar doi ani mai tanar. Fahd conducea din 1982 Arabia Saudita, monarhie ultraconservatoare si prim producator si exportator mondial de petrol, potrivit AFP. Imediat dupa decesul regelui, printul mostenitor Abdullah ben Abdel Aziz a devenit rege, iar ministrul Apararii, Sultan ben Abdel Aziz, print mostenitor, stabilitatea politica in regat fiind primordiala, Arabia Saudita fiind considerata un aliat al Statelor Unite in lupta contra terorismului, dar si un garant al stabilitatii pe piata petrolului.

REACTII PE PIATA PETROLULUI. De altfel, ca o prima reactie la anuntul privind decesul regelui Fahd, piata petrolului a inregistrat o crestere a pretului cu cel putin 50 de centi la baril, acesta fiind cotat la 61 de dolari. Pentru a tempera temerile pietei, Arabia Saudita a anuntat ca va continua sa produca titei la nivelul necesar pietei, pentru a putea asigura stabilitatea la nivel mondial si a nu provoca perturbari ale pretului.

POLITICA SI CONSECINTE. Dar decesul regelui Fahd nu are consecinte doar pentru piata petrolului, ci si in plan politic, data fiind relatia privilegiata, dar si tensionata a regatului cu Statele Unite.

Precum predecesorii sai, si regele Fahd al Arabiei Saudite intretinea relatii stranse cu Statele Unite, dar acestea au fost puse la grea incercare de atentatele teroriste din Statele Unite din 11 septembrie 2001. De ce? Pentru simplul fapt ca 15 dintre cei 19 autori ai atentatelor erau sauditi. Imediat dupa aceste atentate care au schimbat nu numai America, ci si lumea intreaga, relatiile dintre SUA si Arabia Saudita s-au tensionat, unii dintre membrii familiei regale saudite, dar si alti sauditi cu putere financiara fiind banuiti de finantare ilegala a terorismului.

In ciuda aliantei cu Washingtonul, Arabia Saudita, primul producator si exportator mondial de titei, a luat distanta fata de unele actiuni ale diplomatiei americane, nepopulara in lumea araba.

Deseori calificata drept "strategica", alianta dintre Ryad si Washington se bazeaza pe hotararea SUA de a asigura continuitatea aprovizionarii lor cu petrol si pe nevoia Arabiei Saudite de a-si proteja bogatia in "aur negru". Sa nu uitam ca subsolul Arabiei Saudite detine un sfert din rezervele mondiale de titei.

Aceasta convergenta de interese s-a materializat in cel mai clar mod, cand fortele irakiene, in timpul lui Saddam Hussein, au invadat Kuweitul in august 1990, suscitand temerea ca vor avansa si mai mult in Golful bogat in petrol.

Regele Fahd a autorizat atunci ca tara sa sa fie o baza pentru coalitia internationala condusa de SUA, care a lansat razboiul din Golf din 1991 pentru a elibera Kuweitul.

SUCCESORUL
Politica externa a Ryadului a fost influentata de la mijlocul anilor 1990 de viziunea panaraba a printului mostenitor Abdullah (foto), care nu doar s-a aratat interesat de a-si coordona politica si cu alte tari arabe, ci si-a declarat ambitia de a propune o reglementare a conflictului israelo-palestinian. Cu Abdullah la carma, in locul vesnic bolnavului Fahd, Arabia Saudita a ramas una dintre putinele tari care a intretinut relatii diplomatice cu talibanii. In timpul ocupatiei sovietice a Afganistanului, in anii 1980, Ryadul a sustinut miscarea mujahedinilor, impotriva ocupatiei, ca si Statele Unite.

Cand SUA au decis invadarea Irakului, in 2003, Arabia Saudita a solicitat un mandat ONU pentru a coopera. In absenta lui, SUA au fost nevoite sa-si mute cartierul general in Qatar, stat vecin si rival al Arabiei Saudite, punand capat celor 13 ani de prezenta in regat.
×