x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arabia Saudită respinge ancheta ONU privind responsabilitatea prinţului moştenitor în cazul Khashoggi

Arabia Saudită respinge ancheta ONU privind responsabilitatea prinţului moştenitor în cazul Khashoggi

19 Iun 2019   •   19:07
Arabia Saudită respinge ancheta ONU privind responsabilitatea prinţului moştenitor în cazul Khashoggi

Arabia Saudită a respins miercuri apelul unui raportor special al ONU cu privire la execuţiile extrajudiciare ca prinţul moştenitor Mohammed bin Salman să fie investigat în legătură cu uciderea jurnalistului disident Jamal Khashoggi şi a spus că modul în care justiţia din regat se ocupă de acest caz "nu este o chestiune de târguială", relatează DPA.

Secretarul de stat saudit pentru afaceri externe, Adel al-Jubeir, a spus că raportul redactat de Agnes Callamard, raportor special al ONU cu privire la execuţiile extrajudiciare, include "contradicţii flagrante" şi acuzaţii fără fundament.

"Respingem ferm orice încercare de atacare a conducerii regatului sau de a deturna cazul de pe drumul justiţiei din regat", a scris al-Jubeir într-o serie de postări pe Twitter.

Există probe suficiente şi credibile pentru deschiderea unei anchete internaţionale suplimentare asupra prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman şi a altor oficiali saudiţi în legătură cu cazul Khashoggi, a indicat miercuri Agnes Callamard, raportor special al ONU cu privire la execuţiile extrajudiciare, care i-a cerut secretarului general al ONU, Antonio Guterres, să constituie o astfel de investigaţie.

Căutarea justiţiei în acest caz nu este în primul rând despre 'a găsi un pistol fumegând şi o persoană care îl ţine în mână', a scris raportorul special în concluziile privind moartea lui Jamal Khashoggi.

În schimb, trebuie căutaţi cei care 'au abuzat sau nu şi-au îndeplinit responsabilităţile poziţiilor lor de autoritate' în contextul ordonării asasinatului.

Callamard a mai spus că ţările ar trebui să ceară jurisdicţie universală în acest caz, ceea ce ar însemna că suspecţii ar putea fi inculpaţi şi judecaţi în alte state decât Turcia sau Arabia Saudită.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: arabia saudita Khashoggi onu