x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arestări în cazul căpşunarilor străini împuşcaţi în Grecia pentru că şi-au cerut salariile (VIDEO)

Arestări în cazul căpşunarilor străini împuşcaţi în Grecia pentru că şi-au cerut salariile (VIDEO)

de Istvan Deak    |    24 Apr 2013   •   14:09
Arestări în cazul căpşunarilor străini împuşcaţi în Grecia pentru că şi-au cerut salariile (VIDEO)

Jurnalul Naţional vă prezenta, zilele trecute, un caz şocant din Grecia: 30 de muncitori străini, care munceau la o plantaţie de căpşuni din regiunea Peloponez, au fost răniţi prin împuşcare pentru simplul fapt că şi-au cerut lefurile restante!

Un exportator de fructe şi trei dintre oamenii săi de la exploatarea agricolă din Peloponez, unde s-au petrecut faptele, au fost arestaţi preventiv luni, au anunţat surse poliţieneşti.

Zonă recunoscută pentru producţia de fructe


Incidentul s-a petrecut miercurea trecută, când un grup de 200 de muncitori străini, majoritatea din Bangladesh, veniseră să-şi revendice salariile neplătite. Trei supraveghetori ai culturii de căpşuni din localitatea Manolada, un sat cu 2.000 de locuitori aflat la 260 de kilometri de Atena, au tras focuri de armă în direcţia celor 200 de tineri lucrători agricoli, rănind 30 dintre aceştia. Trei dintre ei sunt încă spitalizaţi.

Printre ei, unii foşti angajaţi îşi cereau salariile restante de şase luni. Zonă renumită pentru culturile de căpşuni, Manolada este de multe ori teatrul unor violenţe la adresa sezonierilor străini care lucrează aici în condiţii mizere, relatează AFP. “Trăim în sere sau barăci improvizate, ne spălăm în butoaie, şi câştigăm un salariu de numai 22 de euro, dar pe care uite că nu-l încasăm niciodată”, a îndrăznit să povestească unul dintre amărăţii de pe plantaţia cu pricina, la postul de radio Skai.

Presa a prezentat un video de la faţa locului

O înregistrare video realizată imediat după petrecerea faptelor şi dată publicităţii de cotidianul grec Kathimerini, arată mai multe corpuri zăcând la pământ, persoanele rănite primind îngrijiri sumare, într-o atmosferă de mare dezordine.

Procurorul Curţii Supreme, care a analizat cazul, a subliniat luni că victimele vor beneficia de un statut special, care va îndepărta orice ameninţare cu expulzarea acestora şi le va permite să rămână în Grecia pentru a putea depune mărturie în procesul care va urma.

Cei trei supraveghetori, în vârstă de 21, 27 şi 39 de ani sunt acuzaţi că au tras în direcţia muncitorilor sezonieri, în timp ce proprietarul (în vârstă de 57 de ani) exploatării agricole, una dintre cele mai mari din Manolada, este urmărit în justiţie pentru “incitare morală la omucidere”.

Au invocat “legitima apărare”

Supraveghetorii invocă legitima apărare, dată fiind “atitudinea ostilă a angajaţilor imigranţi”. Ei dau asigurări că au tras în direcţia solului şi nu a oamenilor, iar răniţii sunt doar victimele gloanţelor ricoşate.

Proprietarul neagă orice implicare în acest incident şi a fost internat în spital, fiind păzit de poliţişti în salonul în care a fost spitalizat, după ce a acuzat o criză cardiacă.
Unul dintre supraveghetori, cel în vârstă de 27 de ani, a mai fost implicat în acţiuni de violenţă la adresa unui egiptean care protesta faţă de condiţiile de muncă, fapte petrecute în 2012, în acelaşi sat, a precizat o sursă poliţienească.

Violenţe recurente

Evenimentul, care reaminteşte de violenţele recurente la adresa imigranţilor sezonieri din această regiune, şi supraexploatarea acestora, denunţată de partidele de stânga şi de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, a determinat Guvernul să reacţioneze, dar şi întreaga clasă politică. În plus, Grecia este criticată în plan internaţional pentru faptul că nu pedepseste aspru persoanele care se fac vinovate de violenţe cu caracter xenofob.

Promisiuni guvernamentale

Purtătorul de cuvânt al Guvenului, Simos Kedikoglu, a promis o “reacţie imediată şi exemplară” la adresa acestui “atac inuman”, dar un ONG de apărarea drepturilor omului critică Guvernul pentru inerţia sa faţă de banalizarea violenţelor rasiste. “Exploatarea economică a sutelor sau miilor de imigranţi care locuiesc în condiţii inacceptabile nu poate fi tolerată de Grecia”, a declarat ministrul pentru Ordinea Publică, Nikos Dendias. Colegul său de la Ministerul Muncii, Yannis Vroutsis, a denunţat “condiţiile inumane de lucru şi de exploatare” şi a calificat “angajările ilegale drept crime sociale”, mai ales că majoritatea migranţilor lucrează la negru la Manolada de aproape zece ani.

“Autorităţile ştiau”

Pentru Dimitris Christopoulos, profesor universitar şi lider al Ligii pentru Drepturile Omului în Grecia, acest derapaj sângeros era previzibil:”Autorităţile cunoşteau de multă vreme condiţiile de sclavagism din această regiune”, unde au avut loc violenţe în 2007 şi 2009.

Joia trecută, la Atena şi Manolada au avut loc manifestaţii de susţinere faţă de imigranţi, iar pe reţelele de socializare au fost lansate apeluri la boicotarea “căpşunilor de Manolada” (#bloodstrawberries).

Odată cu criza economică, şomajul afectează acum 27% din populaţia activă şi creşte numărul celor aflaţi clandestin în Grecia, potrivit lui Christopoulos. “Guvernul se grăbeşte să denunţe incidentul, pentru a nu lăsa partidul Zori Aurii, neo-nazist, să acumuleze popularitate pe fondul inegalităţilor din societatea greacă”, este de părere acesta.

Violenţele la adresa imigranţilor s-au înmulţit de la intrarea, în iunie  anul trecut, în Parlament, a deputaţilor partidului Zori Aurii, în timp ce Guvernul de coaliţie dreapta-stânga al lui Antonis Samaras lansa o amplă operaţiune contra celor aflaţi ilegal la muncă în Grecia.




×