x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arheologii, fără grai. Construcţie uriaşă, ascunsă în adâncul Mării Galileei

Arheologii, fără grai. Construcţie uriaşă, ascunsă în adâncul Mării Galileei

16 Apr 2013   •   12:13
Arheologii, fără grai. Construcţie uriaşă, ascunsă în adâncul Mării Galileei

O structură uriaşă de piatră, descoperită sub apele Mării Galileii, în Israel, i-a făcut pe arheologii din întreaga lume să dea nedumeriţi din umeri, cu privire la scopul și vechimea construcţiei. Misterioasa structură are formă conică şi reprezintă un fel de pavaj din bazalt și bolovani, cântărind estimativ 60.000 de tone, potrivit cercetătorilor. Construcţia este înaltă de 10 metri şi are diametrul de aproximativ 70 metri. Comparativ, cercul de piatră exterior de la Stonehenge are jumătatea diametrului şi înălţimii structurii nou descoperite. Aglomerarea de pietre pare a fi un monument, spun specialistii, structurile de acest gen fiind cunoscute şi în alte părți ale lumii, fiind uneori folosite pentru a marca morminte importante. Însă, cercetătorii nu pot spune sigur dacă structura nou descoperită a fost destinată acestui scop. Structura a fost detectată pentru prima dată în vara anului 2003, în timpul unei verificări de rutină efectuate cu sonarul, în  partea de sud-vest a mării. De atunci, construcţia este investigată permanent, se precizează în Jurnalul international de Arheologie Nautică.



"Până acum, am reuşit să aflăm că structura este formată din petre de bazalt, înalte de până la 1 m, aparent fără vreun model de construcție" precizeză cercetătorii în Jurnal. "Pietrele prezintă faţete naturale, fără semne de tăiere sau dăltuire. De asemenea, nu am găsit nici un semn de aranjament sau pereți care ar delimita această structură. Iniţial construită pe uscat, a fost acoperită apele Mării Galileei. Forma și componența structurii scufundate nu seamănă cu nici o caracteristică naturală, concluzionează cercetătorii. Prin urmare, este clar făcută de mâna omenească și este mai mult decât un morman de pietre," spun cercetatorii.

Ca să datăm exact structura este nevoie de săpături arheologice subacvatice, imposibil să nu existe artefacte, pentru a ne ajuta să stabilim data și scopul structurii, au spus cercetatorii. Cercetatorul Yitzhak Paz, de la Autoritatea pentru Antichitati a Israelului si lector la Universitatea Ben-Gurion, consideră că misterioasa structura ar putea fi veche de peste 4000 de ani. "Posibilitatea mai logică este că aparține celui de-al treilea mileniu î.Hr., pentru că există alte fenomene megalitice, din acea eră, care se găsesc în apropiere," a declarat Paz într-un interviu pentru LiveScience, menționând că aceste site-uri sunt asociate cu așezări fortificate. Ca să-şi susţină teoria, cercetatorul enumeră mai multe exemple de structuri megalitice găsit aproape de Marea Galileei, vechi de mai mult de 4.000 de ani. "Un exemplu este site-ul monument de la Khirbet Beteiha, situat la aproximativ 30 km nord-est de structura de piatra scufundată. Acesta cuprinde trei cercuri concentrice de piatră, cel mai mare având 184 metri în diametru. Întreaga zonă este plină de astfel de vestigii, spune arheologul, iar aceste noi date  conturează o comunitate foarte bine aşezată, extrem de bine fortificată şi administrată, mult mai întinsă decât credeam iniţial". Speranţele cercetătorului se îndreaptă către o expediție arheologică subacvatică de anvergură, care să dezgroape structura. El a spus că Autoritatea pentru Antichități a Israelului are o echipă cercetare pregătită şi capabilă să înceapă excavarea, însă concretizarea intenţiei depinde de o mulțime de factori.

×