x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Arhipelagul Filipine aşteaptă sosirea celui mai VIOLENT taifun format anul acesta în lume (VIDEO)

Arhipelagul Filipine aşteaptă sosirea celui mai VIOLENT taifun format anul acesta în lume (VIDEO)

07 Noi 2013   •   14:32
Arhipelagul Filipine aşteaptă sosirea celui mai VIOLENT taifun format anul acesta în lume (VIDEO)

Filipinele se pregăteau joi pentru sosirea taifunului Haiyan, cel mai violent care s-a format anul acesta în lume, determinând autoritățile din arhipelagul lovit frecvent de furtuni puternice să demareze evacuări în masă, relatează AFP, citată de Agerpres. Potrivit autorităților, rafalele ar putea depăși 300 km/h la sol și ar putea cauza pagube serioase în centrul și sudul țării.

'Ciclonul tropical Haiyan ar putea avea un impact umanitar foarte grav', a avertizat Sistemul mondial de coordonare și alertă în caz de dezastre, gestionat în comun de ONU și Comisia Europeană.

Aproape 16 milioane de persoane, din care 12 milioane în Filipine, se află pe traiectoria taifunului, adaugă institutul pe pagina sa de internet. Laos și Vietnam vor fi traversate de furtună duminică.

'Este un taifun foarte periculos. Responsabilii locali (din Filipine) știu care sunt cele mai vulnerabile zone și au cerut ca acestea să fie evacuate', a declarat pentru agenția de presă franceză un responsabil al agenției naționale filipineze de meteorologie.

De altfel, nu există munți pe traiectoria taifunului, care ar fi atenuat din forța acestuia, a adăugat meteorologul citat.

Joi, Haiyan, care se afla deasupra Oceanului Pacific, înregistra rafale de vânt cu viteza de 333 km/h, conform centrului marinei americane de supraveghere a taifunurilor.

Haiyan urmează să lovească zonele deja afectate de un seism la mijlocul lunii octombrie, care a ucis circa 200 de persoane în centrul țării. Cinci mii de persoane ale căror locuințe au fost distruse în urma cutremurului se adăpostesc încă în corturi.

Taifunul va atinge insula Samar (la 600 km sud-est de Manila) în jurul orei 01:00 GMT. Mai multe destinații turistice importante, precum Boracay sau Bohol, se află pe traiectoria furtunii.



×
Subiecte în articol: taifun filipine Haiyan furtuni puternice