Compartimentul pentru cercetare al Departamentului Apararii din Statele Unite a anuntat punerea la punct a inca doua tehnologii de razboi nonletale destinate operatiu-nilor din teatrele de conflict ale Orientului Mijlociu: arma care produce polei artificial si raza care induce impresia de caldura pana la arsura, dupa cum relateaza AFP, citand un comunicat al Defence Advanced Research Project Agency.
Poleiul artificial este o substanta care are consistenta plasticului, el urmand a fi utilizat in "regiunile aride si calde precum Irakul si Afganistanul", se arata in anunt. Folosirea lui ar duce la imprastierea insurgentilor in desert, substanta, odata aderata pe suprafata senilelor sau a talpilor, provocand efecte similare cu ale unui ghetus natural.
EFECT. Poleiul artificial, "gheata neagra", dupa cum a fost supranumit, are proprietatea de a lua culoarea suprafetelor pe care este folosit. Desi insurgentii vor arata ca si cand ar fi ocupati sa execute figuri de patinaj, de calibru greu, trupele americane vor avea o solutie-antidot care, odata sprayata asupra "ghetusului" si pe talpile bocancilor, va face sa dispara riscul de alunecare.
Dupa una rece, compartimentul de cercetari al armatei propune una calda, respectiv o antena parabolica montabila pe un camion ce
"emite un fascicul de unde electromagnetice ce provoaca o senzatie insuportabila de caldura pe suprafata pielii adversarului, determinandu-l sa se retraga, fara a-i provoca rani". Arma este destinata imprastierii multimilor mari, fara a provoca raniti. Arma care utilizeaza undele electromagnetice pentru a crea senzatia de caldura pe epiderma umana poate fi utilizata eficient si de la distante mici (15 metri), cat si de la distante mari (500 de metri). Razele nu pot trece prin ziduri, dar pot patrunde pielea la o adancime de jumatate de milimetru, lucru care exclude eventuale riscuri de afectare a organelor interne.
Tehnologii noi
|
Cele doua tehnologii dezvoltate de diviziile de cercetare ale Departamentului de Stat sunt doar o parte a arsenalului de arme nonletale pe care armata SUA le foloseste in teatrele sale de razboi. Marina SUA, de exemplu, s-a dotat cu un sistem (RGES) care are rolul de a proteja navele militare aflate in porturi, prin producerea unui amestec in care se incalcesc elicele navelor percepute ca periculoase, relateaza site-ul Global Security.org.
|