EXTERNE
Sprijinul militar acordat de Rusia regimului separatist de la Tiraspol nu mai poate fi pus la indoiala. Exista acte oficiale in arhivele Guvernului rus care confirma transferul ilegal de armament catre armata transnistreana. Partea mai interesanta este ca armamentul oferit ilegal Tiraspolului este tocmai cel pe care rusii trebuie sa-l evacueze din Transnistria. Din 1992 pana in 1996, din unitatea militara rusa dislocata in regiunea separatista au fost transferate armatei separatiste 150 de unitati de tehnica de lupta, precum si peste 3.000 de tone de patrimoniu militar.
Sprijinul militar acordat de Rusia regimului separatist de la Tiraspol nu mai poate fi pus acum la indoiala. Exista acte oficiale in arhivele Guvernului rus care confirma transferul ilegal de armament asa-zisei armate transnistrene.
VITALIE CALUGAREANU - Chisinau
LA ANUâ SI LA MULTI ANI. Occidentul poate astepta mult si bine plecarea rusilor din Transnistria |
Rusia a comis marea ilegalitate in Transnistria in 1992, adica dupa sangerosul conflict de pe Nistru, razboi provocat, dupa cum a declarat ex-presedintele Dumei de Stat, Ghenadi Selezniov in 2002, "pentru a impiedica unirea Basarabiei cu Romania". La cativa ani dupa razboi, mai exact la 26 ianuarie 1995, pentru a intari regimul separatist al lui Igor Smirnov, care tocmai isi infiintase propria armata, Guvernul rus a dispus, prin Hotararea sa nr. 125-p, transmiterea a 35 de unitati de tehnica militara si a 160 tone de arme si munitie asa-zisei armate transnistrene din depozitele Grupului Operativ de Trupe Ruse. Acesta a fost primul transfer de acest fel autorizat de Guvernul rus. Ulterior au avut loc si alte cesiuni similare. Din 1992 pana in 1996, din unitatea militara rusa dislocata in regiunea separatista au fost transferate armatei separatiste 150 unitati de tehnica de lupta, precum si peste 3.000 de tone de patrimoniu militar.
LA IMPARTIT DE PATRIMONIU. La 30 august 1996, procurorul general militar al Federatiei Ruse, Grigorii Nosov, i-a adresat un demers ministrului Apararii din acea perioada, Igor Rodionov, in care i-a atras acestuia atentia asupra unor "ilegalitati periculoase" comise de seful Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria, generalul Vladimir Evnevici, in procesul transmiterii patrimoniului militar rusesc pseudorepublicii transnistrene. Atasat, Nosov i-a transmis atunci lui Rodionov un document intitulat "Propuneri pentru inlaturarea ilegalitatilor comise in cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria", despre continutul caruia nu se stie decat ca viza un transfer de armament catre armata separatista, datat cu 17 iulie 1996. Oficialii de la Moscova si Tiraspol refuza categoric sa ofere detalii despre tipul de armament livrat armatei transnistrene la acea data.
PE LISTA
|
Tot in acel demers, procurorul Nosov sustinea ca, la solicitarea administratiei transnistrene, la 23 ianuarie 1996, adjunctul sefului trupelor ingineresti (de genisti - n.r.) din cadrul Ministerului rus al Apararii, Nikolai Antonenko, a semnat cu administratia transnistreana un acord aditional care continea lista patrimoniului militar ce urma sa fie impartit intre Rusia si Transnistria. Potrivit documentului, Rusia trebuia sa cesioneze Tiraspolului 179 unitati de tehnica militara si 3.000 de tone de patrimoniu militar, chipurile, uzat. Nosov sustine ca fortelor armate transnistrene le-a fost cesionat si "patrimoniul militar activ", inclusiv peste 30 de statii electrice mobile de diferita capacitate de care armata rusa avea nevoie.
|
Citește pe Antena3.ro
FARA TAINA
|
Cunoscand aceste detalii, recenta declaratie a ambasadorului rus cu misiuni speciale, Igori Savoliski, "Rusia nu-si poate evacua armamentul din regiunea transnistreana daca acest lucru nu este dorit de conducerea Transnistriei", nu mai surprinde. Practic, Rusia si-a asumat niste angajamente fata de regimul de la Tiraspol la care nu mai poate renunta dintr-un motiv simplu: armamentul din Transnistria pe care Rusia trebuie sa si-l evacueze in conformitate cu prevederile acordului summitului OSCE de la Istanbul a intrat pe mana separatistilor. E si raspunsul la intrebarea: De ce toate garniturile de tren care plecau de la depozitele de armament din regiunea transnistreana spre Moscova contineau doar echipament militar - nu si arme si munitie?
|