Armata SUA a confirmat că testează "puşti inteligente" dotate cu o tehnologie care permite "oricărui soldat să devină un trăgător de elită".
Un purtător de cuvânt spune că şase astfel de puşti sunt testate în prezent de specialiştii din armată. Aceste arme, produse de compania texană TrackingPoint, au lunete cu un computer încorporat care analizează ţinta şi indică soldatului unde să ţintească şi când să tragă în funcţie de mai multe variabile (distanţă, viteza şi direcţia vântului, umiditatea aerului, mişcarea ţintei etc).
Privind prin lunetă, soldatul poate marca ţinta, după care computerul îi indică punctul optim în care trebuie să tragă, blogând trăgaciul până când ţintaşul aliniază ţeava puştii pentru a nimeri exact locul vizat.
Locotenent colonelul Shawn Lucas, care se ocupă de teste, spune că această tehnologie îi va ajuta pe soldaţi să fie eficienţi cu o "investiţie relativ mică". Acesta a adăugat că nu este vorba de o armă care poate trage singură, decizia de a apăsa sau nu pe trăgaci aparţinând în întregime soldatului.
În prezentarea făcută de compania TrackingPoint se spune că această tehnologie creşte de cinci ori eficienţa unui trăgător la distanţe de peste un kilometru. Un astfel de sistem costă între 10.000 şi 27.000 de dolari.
Între timp, Pentagonul a cerut companiei Lockheed Martin să dezvolte şi "gloanţe inteligente". Astfel de gloanţe au aripioare, asemănătoare unei mini-rachete, prin care îşi pot schimba direcţia şi un mini-computer încorporat, care ghidează proiectilul. Ţinta este marcată cu un laser, permiţând astfel glonţului să ştie care este ţinta, indiferent în ce direcţie a fost tras.