x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata britanică încurajează mituirea talibanilor

Armata britanică încurajează mituirea talibanilor

17 Noi 2009   •   00:00

Militarii britanici trebuie să-i cumpere pe potenţialii recruţi din rândul talibanilor cu "saci de aur", se arată într-un nou manual destinat trupelor Marii Britanii şi dat publicităţii luni, relatează The Times. Totodată, citează Mediafax, comandanţii militari sunt sfătuiţi să discute cu liderii insurgenţi care au "mâinile pătate cu sânge" pentru a grăbi încheierea conflictului din Afganistan.



Aceste tactici, conţinute într-o reeditare a politicilor de luptă împotriva insurgenţei, vor fi prezentate tuturor noilor ofiţeri. Ele reprezintă o reevaluare strategică după trei ani în care forţele britanice şi cele ale NATO nu au reuşit să-i înfrângă pe talibani. În acelaşi timp, manualul este o recunoaştere a faptului că doctrina anterioară a armatei cu privire la succesul împotriva insurgenţilor, care se baza pe experienţa din Irlanda de Nord, este acum depăşită.

În privinţa cumpărării localnicilor, noul manual îi îndeamnă pe comandanţii militari să aloce sume suficiente pentru a-i determina să nu treacă de partea inamicilor. Talibanii plătesc zilnic zece dolari pentru a recruta localnici. "Cele mai bune arme pentru a lupta împotriva insurgenţilor nu trag focuri. Cu alte cuvinte, folosiţi saci cu aur pe termen scurt pentru a schimba dinamica în materie de securitate. Dar nu trebuie doar să le aruncaţi aurul, acest lucru trebuie făcut în mod inteligent", spune generalul-maior Paul Newton.

Comandanţii britanici din Afganistan şi Irak sunt nemulţumiţi că accesul la resursele financiare pe câmpul de luptă - bani lichizi, nu aur propriu-zis - este mai limitat decât în cazul militarilor americani.

×
Subiecte în articol: externe