Şeful forţelor armate din Egipt, Abdel Fattah al-Sisi, a cerut cetăţenilor să iasă în stradă, vineri, pentru a demonstra împotriva terorismului, o mişcare pe care el ar considera-o un mandat din partea poporului pentru ca armată să pună capăt "actelor de terorism şi violenţei din ţară".
Abdel Fattah al-Sisi este cel care l-a dat jos la 3 iulie pe preşedintele Mohammed Morsi, motiv pentru care o parte a egiptenilor au ieşit în stradă cerând revenirea preşedintelui, proteste care s-au soldat cu morţi şi răniţi.
"Le cer cetăţenilor să iasă în stradă vinerea care vine pentru a-şi face cunoscute dorinţele şi pentru a-mi da mie, armatei şi poliţiei un mandat pentru a contracara violenţa şi terorismul", a declarat generalul Sisi în timpul unei ceremonii militare.
Mohammed Morsi, preşedinte al Partidului pentru Libertate şi Justiţie, a fost ales preşedinte el Egiptului, în iunie 2012. Morsi are simpatii islamiste, partidul său fiind creat cu sprijinul Frăţiei Musulmane.
În noiembrie 2012, Morsi a anunţat că pentru a proteja ţara îşi va spori puterile pe termen limitat, o mişcare care i-a permis să treacă legi fără avizul puterii judecătoreşti.
Această mişcare a dus la proteste de amploare în luna decembrie, care au izbucnit iarăşi anul acesta, pe 30 iunie, pe fondul unor restricţii la combustibil şi energie electrică.
Armata a anunţat, atunci, că este de partea demonstranţilor, cerându-i lui Morsi să îndeplinească cererile poporului sau să demisioneze. La 3 iulie, un consiliu format din şeful armatei, Abdel Fattah al-Sisi, liderul opoziţiei Mohamed ElBaradei, marele imam Ahmed el-Tayeb şi papa coptic Tawadros al II-lea au decis demiterea preşedintelui.
Potrivit familiei lui Morsi, fostul preşedinte ar fi acum prizonierul armatei.
Susţinătorii mişcării Frăţia Musulmană au ieşit în stradă, după demiterea lui Morsi, mişcări contracarate de ieşirea în stradă a egiptenilor care sunt împotriva preşedintelui.
În timpul unei ciocniri dintre cele două tabere, de ieri, şase persoane şi-au pierdut viaţa, alte 33 fiind rănite.