x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata egipteană, pregătită să ridice starea de urgenţă

Armata egipteană, pregătită să ridice starea de urgenţă

11 Feb 2011   •   13:27

Armata egipteană a anunţat astăzi că va ridica starea de urgenţă, a promis alegeri prezidenţiale libere şi a garantat alte concesii protestatarilor, dar a precizat că doreşte ca aceştia să renunţe la protestele de stradă, potrivit unui comunicat difuzat la încheierea reuniunii Consiliului suprem al forţelor armate, informează Reuters, citată de Agerpres.

Armata a "confirmat ridicarea stării de urgenţă de îndată ce se încheie actuala situaţie", o promisiune ce ar însemna aborgarea unei legi impuse de 30 de ani şi despre care protestatarii afirmă că este folosită pentru a înăbuşi revoltele.

Potrivit comunicatului citit la televiziunea de stat egipteană, armata a promis că va asigura "amendamentele legislative necesare pentru desfăşurarea de alegeri prezidenţiale libere şi corecte", la o zi după ce Hosni Mubarak a anunţat că transferă o mare parte din atribuţii vicepreşedintelui.

Armata, al cărei rol este perceput ca fiind critic în zilele următoare, a precizat de asemenea că va proteja naţiunea, dar a reluat apelul adresat protestatarilor de a merge acasă şi de a reveni la o viaţă normală. Forţele armate au confirmat de asemenea necesitatea de reluare a activităţii în instituţiile de stat precum şi de apărare a intereselor şi bunurilor poporului. În comunicat se admite transferul de atribuţii către vicepreşedintele Omar Suleiman.

×