x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata rusă a anunţat încheierea operaţiunilor de deminare a sitului antic Palmira

Armata rusă a anunţat încheierea operaţiunilor de deminare a sitului antic Palmira

21 Apr 2016   •   20:48
Armata rusă a anunţat încheierea operaţiunilor de deminare a sitului antic Palmira

Armata rusă a anunţat joi încheierea operaţiunilor de deminare a sitului antic Palmira, după recucerirea oraşului la sfârşitul lunii martie de către armata siriană din mâinile organizaţiei jihadiste Statul Islamic, care l-a înţesat cu dispozitive explozive, transmite AFP.

'Astăzi, misiunea de deminare a părţii istorice a Palmirei a fost în întregime terminată', a declarat generalul Iuri Staviţki, comandantul trupelor ruse de geniu, într-o video-conferinţă cu preşedintele Vladimir Putin, transmisă de televiziunea rusă.

'Unităţile de geniu procedează de acum la deminarea cartierelor de locuit din oraşul Palmira şi a aeroportului', a adăugat generalul rus.

'În acest moment, 98 de soldaţi participă la deminare', a mai indicat acesta.

Potrivit generalului Staviţki, au fost verificate 367 de clădiri, 40 de hectare şi 9,5 km de drumuri, fiind dezamorsate 1.432 de dispozitive explozive.

'Rămân încă 560 de hectare de deminat în oraş', a precizat el.

După ce a preluat controlul asupra Palmirei, în mai 2015, Statul Islamic a plasat 4.500 de bombe artizanale conectate prin telefoane portabile la centrala telefonică, potrivit biroului guvernatorului regiunii Homs.

Conform aceleiaşi surse, partea modernă a oraşului Palmira a fost distrusă în proporţie de aproape 45%.

În ce priveşte cetatea antică, aflată pe lista patrimoniului UNESCO, experţii estimează că până la 70% din ruine au fost deteriorate.

Palmira a fost recucerită pe 27 martie de către forţele regimului de la Damasc, sprijinite de aviaţia rusă.

Criticată la început de Occident pentru intervenţia militară în Siria, Moscova capitalizează de pe urma recâştigării Palmirei, o victorie simbolică foarte importantă pentru ruşi. AGERPRES

×
Subiecte în articol: rusii au deminat palmira