x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Armenia este gata de război împotriva Azerbaidjanului.

Armenia este gata de război împotriva Azerbaidjanului.

de Istvan Deak    |    03 Sep 2012   •   14:33
Armenia este gata de război împotriva Azerbaidjanului.

Armenia a avertizat luni ca este pregatita de "razboi' contra Azerbaidjanului. Declaratia intervine in plin climat de vii tensiuni intre cele doua tari, dupa ce Baku a gratiat si promovat un ofiter azer condamnat la inchisoare pe viata pentru ca a decapitat un militar armean, relateaza AFP.

Presedintele azer Ilham Aliev l-a gratiat pe Ramil Safarov imediat dupa ce acesta a revenit in tara, dupa ce fusese extradat de Ungaria, unde ispasea o pedeapsa de inchisoare pe viata pentru aceasta crima comisa in anul 2004.

In 2004, Safarov l-a decapitat pe ofiterul armean Gurgen Margarian, in timp ce victima dormea, intr-o scoala militara din Budapesta creata de NATO. Primit ca un erou, Safarov a fost promovat la gradul de maior si a capatat si salariile pentru cei opt ani petrecuti in inchisoarea din Ungaria, in ciuda asigurarilor oferite de Baku Budapestei, potrivit carora ofiterul va ramane mai departe inchis in Azerbaidjan. "Ministerul Justitiei din Azerbaidjan a informat autoritatile ungare ca pedeapsa in cazul lui Ramil Sahib Safarov nu va fi modificata, urmand sa continue sa fie executata in Azerbaidjan", anuntase Guvernul ungar.

Armenia a suspendat relatiile diplomatice cu Ungaria dupa ce militarul a fost gratiat de catre Azerbaidjan.

Sute de armeni au manifestat, sambata, in fata Consulatului ungar din Erevan, incendiind un drapel al Ungariei pentru a protesta fata de decizia Budapestei de a-l extrada in Azerbaidjan pe un militarul ucigas. Protestatarii au aruncat cu oua si rosii spre cladirea consulatului, acuzand Ungaria ca a incheiat cu Azerbaidjanul - inamic al Armeniei - un acord prin care profita de resursele energetice. "Ungurii si-au vandut onoarea si constiintele Azerbaidjanului precum o prostituata", a strigat un manifestant, Armen Makarcian.

Armenia a anuntat vineri suspendarea relatiilor diplomatice cu Ungaria, presedintele Serge Sarkisian acuzand Budapesta ca a comis "o eroare grava".

"Nu dorim razboiul, dar, daca suntem constransi, ne vom bate si vom castiga', a declarat presedintele armean, Serge Sarkissian, intr-un comunicat dat publicitatii luni pe site-ul sau. El a denuntat Azerbaidjanul drept "o tara unde se ordona ilegal eliberarea si unde este glorificat public orice ticalos care a ucis oameni doar pentru ca sunt armeni'.

Armenia si Azerbaidjanul isi disputa de mai multi ani controlul asupra enclavei Nagorno-Karabak. Alipita de Azerbaidjan in timpul perioadei sovietice, aceasta regiune si-a declarat independenta, nerecunoscuta de comunitatea internationala, dupa un razboi soldat cu moartea a 30.000 de oameni si sute de mii de refugiati, intre 1988 si 1994. O incetare a focului a fost semnata in 1994, dar Baku si Erevan nu au reusit inca sa se puna de acord asupra statutului regiunii.

Guvernul ungar l-a convocat duminica pe ambasadorul Azerbaidjanului pentru a-i prezenta un protest fata de gratierea detinutului azer transferat la Baku dupa ce acesta a fost condamnat pe viata, in 2004, pentru decapitarea unui ofiter armean la Budapesta, relateaza AFP.

"Ungaria considera inacceptabil si condamna faptul ca Ramil Safarov a fost gratiat", a reactionat Guvernul conservator condus de Viktor Orban intr-un mesaj transmis ambasadorului Azerbaidjanului in capitala ungara Vilayat Guliyev, convocat duminica de catre Ministerul ungar de Externe, potrivit agentiei de presa MTI.

La randul sau, Peter Szijjarto, ministru fara portofoliu, insarcinat cu Afacerile Internationale, a respins zvonurile vehiculate de presa ungara cu privire la o legatura intre repatrierea lui Safarov si un eventual imprumut in valoare de cateva miliarde de euro pe care Azerbaidjanul ar fi propus sa il acorde Ungariei. El a apreciat ca persoanele aflate la originea acestor acuzatii au "o imaginatie debordanta".

In urma intreruperii relatiilor diplomatice intre Erevan si Budapesta, grupul "Milla" (un milion pentru libertatea presei), un ONG, a indemnat la organizarea unei manifestatii marti, in fata Parlamentului, impotriva politicii premierului ungar. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×
Subiecte în articol: razboi Ungaria justitie armenia azerbaidjan