x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Aromân de 86 de ani, considerat "pericol pentru securitatea Greciei"

Aromân de 86 de ani, considerat "pericol pentru securitatea Greciei"

de Mihaela Matachita    |    12 Mai 2009   •   00:00

Autorităţile elene i-au interzis accesul în Grecia unui cetăţean francez de origine română, militant al minorităţii vlahe (valahe), pentru că ar reprezenta "un pericol pentru securitatea naţională", a denunţat marţi principala organizaţie neguvernamentală de apărare a minorităţilor, citată de AFP.



În vârstă de 86 de ani, Jean Perifan a fost respins la 2 mai la postul de frontieră dintre Albania şi Grecia de la Kristallopighi, a precizat într-un comunicat Observatorul Grec al Acordurilor de la Helsinki (EPSE).

De origine română, Perifan este preşedinte al Asociaţiei Aromânilor (Valahi) francezi, care militează pentru recunoaşterea drepturilor acestei minorităţi în diversele ţări balcanice în care trăiesc membrii săi.

AFP arată că aproximativ 200.000 de vlahofoni trăiesc în Grecia, dar Atena, care nu admite oficial decât existenţa unei minorităţi "musulmane" de origine turcă, neagă existenţa oricărui alt grup minoritar şi îi critică în mod periodic pe militanţii lor.

Respingerea lui Perifan "este o nouă dovadă a înăspririi poziţiei intolerante şi adesea iraţionale a autorităţilor elene faţă de drepturile minorităţilor" şi constituie "o încălcare a dreptului la libera exprimare", a comentat EPSE.

×
Subiecte în articol: externe