x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asalt la forţele de ordine

Asalt la forţele de ordine

de Irina Cristea    |    28 Noi 2007   •   00:00
Asalt la forţele de ordine
Sursa foto: PASCAL ROSSIGNOL/

A doua noapte de violenţe la periferia Parisului s-a soldat cu rănirea a peste 80 de poliţişti şi cu incendierea a numeroase maşini. Ministrul de Interne a făcut apel la calm, iar preşedintele ţării s-a implicat personal in eforturile de a detensiona situaţia.

Tineri imbrăcaţi in negru şi cu feţele ascunse sub cagule au ieşit pe străzile din suburbia pariziană Villiers-le-Bel pentru a doua noapte cosecutiv, aruncănd cu cocteiluri Molotov spre forţele de ordine şi spre maşinile şi magazinele care le-au ieşit in cale.


TOT MAI MULŢI. Agenţia France Presse relatează că 63 de maşini au fost incendiate şi peste 80 de poliţişti au fost răniţi de proiectilele aruncate de manifestanţi, care işi exprimă astfel nemulţumirea faţă de moartea, in noaptea de duminică spre luni, a doi adolescenţi al căror scuter s-a ciocnit cu o maşină a poliţiei.

La nivelul autorităţilor locale, dar şi naţionale, există temeri că violenţele s-ar putea intensifica şi că există riscul să se ajungă la revolte asemănătoare celor de la sfărşitul anului 2005. Premierul Francois Fillon a caracterizat violenţele drept "inacceptabile", in cadrul unei scurte incursiuni in zona unde au avut loc incidentele. El a atras atenţia că oamenii legii anchetează circumstanţele morţii celor doi tineri şi că, pănă la incheierea anchetei, actele de violenţă nu se justifică.


IL VOR PE SARKO. Tinerii din suburbii sunt insă de altă părere. Ei consideră că exprimarea violentă este singura modalitate de a se face auziţi de autorităţi. "Vor face totul praf pănă cănd se va afla adevărul. Mai mult, vor ca preşedintele Sarkozy să vină aici, in suburbii, şi să le dea explicaţii", spune un localnic, citat de AFP.

Deocamdată, Nicolas Sarkozy nu a dat vreun semn că ar urma să işi facă apariţia, dar s-a implicat deja in scandal. Aflat in China, el i-a telefonat ministrului de Interne "pentru a-i transmite anumite recomandări" şi i-a invitat la Palatul Elysèe pe părinţii adolescenţilor de 15 şi 16 ani care au decedat in accidentul de duminică noaptea. Martorii spun că forţele de ordine i-au lăsat, practic, să moară, nelăsănd pe nimeni să intervină şi să le acorde primul ajutor.


TEAMÃ...
"E un război civil aici. Oamenii aceştia dau foc la tot ce le iese in cale. Nu indrăznesc să mai ies din casă. De fapt, mi-e frică să şi deschid fereastra"
localnic din suburbia Villiers-le-Bel


DIRECTIVE

"Preşedintele Nicolas Sarkozy, aflat in China, a discutat telefonic cu ministrul de Interne, Michële Alliot-Marie. Cei doi au analizat situaţia după incidentele de noaptea trecută, iar domnul Sarkozy i-a transmis ministrului o serie de recomandări"
David Martinon
purtătorul de cuvănt al Preşedinţiei franceze

×
Subiecte în articol: externe