x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asasinii ziaristei Anna Politkovskaia, acuzaţi

Asasinii ziaristei Anna Politkovskaia, acuzaţi

de Sînziana Stancu    |    19 Iun 2008   •   00:00

Trei bărbaţi de origine cecenă au fost acuzaţi de autorităţile ruse de uciderea ziaristei Anna Politkovskaia, care a incomodat ani întregi Kremlinul cu dezvăluirile făcute despre politica şi crimele acestuia.

Trei bărbaţi de origine cecenă au fost acuzaţi de autorităţile ruse de uciderea ziaristei Anna Politkovskaia, care a incomodat ani întregi Kremlinul cu dezvăluirile făcute despre politica şi crimele acestuia.

 
Comitetul de Investigaţii al Rusiei a anunţat că trei persoane de origine cecenă au fost acuzate în ancheta privind asasinarea, în luna octombrie 2006, a ziaristei ruse Anna Politkovskaia, informează BBC online. Cei trei acuzaţi sînt Serghei Kadzikurbanov, Zabrail şi Ibragim Mahmudov. Luna trecută, autorităţile ruse dăduseră publicităţii şi numele celui de-al patrulea suspect, Rustam Mahmudov, despre care se crede că ar fi fost cel care a împuşcat-o pe Politkovskaia în liftul din blocul în care locuia ziarista. Suspectul se află încă în libertate. Comitetul de Investigaţii a identificat şi o a cincea persoană implicată în complot ­ o oficialitate a Guvernului local cecen, care se presupune că le-ar fi dat criminalilor adresa ziaristei  ­, însă acuzaţiile împotriva lui au căzut, din lipsă de probe.

 
ANCHETA CONTINUĂ. Comitetul a evitat să menţioneze însă motivele pentru care a fost asasinată Politkovskaia sau să specifice rolul jucat de fiecare suspect în parte în uciderea ei. Politkovskaia era însă cunoscută pe plan internaţional pentru dezvăluirile incomode despre politica dusă de Kremlin şi unele dintre acţiunile criminale ale puterii din Rusia. Ea călătorea frecvent în Cecenia şi în nordul Caucazului, unde a aflat despre ororile războiului dus de autorităţile ruse împotriva separatiştilor din regiune. Majoritatea materialelor ei erau publicate în ziarul de mic tiraj Novaia Gazeta. Anchetele de amploare pe care le-a făcut, în care a citat şi unele documente secrete pe care le obţinuse, le-a publicat în cîteva cărţi.

Asasinarea Annei Politkovskaia a şocat comunitatea internaţională. Militanţii pentru drepturile omului au criticat Moscova în repetate rînduri pentru faptul că nu reuşeşte să-i protejeze pe jurnaliştii ruşi. Foştii colegi ai ziaristei afirmă că, deocamdată, cazul ei nu este rezolvat. “Am spus de mai multe ori că aceasta este doar prima parte a cazului. Nu s-a încheiat. Va fi şi a doua, şi a treia parte”, a declarat Serghei Sokolov, adjunctul Departamentului de investigaţii al Navaia Gazeta.

×
Subiecte în articol: externe politkovskaia