x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asasinul de departe

Asasinul de departe

de Delia Zahareanu    |    29 Aug 2007   •   00:00
Asasinul de departe
Sursa foto: JENS SCHLUETER/

In dosarul Annei Politkovskaia, celebra jurnalistă rusă asasinată anul trecut in octombrie, magistraţii se dau peste cap să scoată Kremlinul basma curată.

In dosarul Annei Politkovskaia, celebra jurnalistă rusă asasinată anul trecut in octombrie, magistraţii se dau peste cap să scoată Kremlinul basma curată.

De fapt, a fost măna unui puternic compatriot aflat in exil sau, in cuvintele Procurorului General al Rusiei, Iuri Chaika, "persoana care a comandat asasinatul se află in străinătate". Insă numele lui Boris Berezovski nu a fost rostit explicit de către Chaika, in momentul prezentării evoluţiilor legate de investigarea morţii Annei Politkovskaia, la 7 octombrie 2006, in ziua in care preşedintele Vladimir Putin implinea 54 de ani. Anna Politkovskaia este considerată vocea cu cea mai critică atitudine faţă de regimul politic instaurat de Putin după 2000 in Rusia, iar articolele sale despre conflictul din Cecenia i-au atras deseori ameninţări cu moartea. Iuri Chaika a anunţat că in acest dosar au fost arestaţi zece suspecţi, printre care ofiţeri FSB (fostul KGB) şi ofiţeri de poliţie. Totodată, el a apreciat că această crimă a fost menită să discrediteze Rusia de către "forţe interesate să destabilizeze ţara, să schimbe ordinea constituţională şi să genereze o criză", relatează The Guardian. Ipoteza a fost primită cu scepticism şi ironie inclusiv de presa din Rusia.

PERSONAJELE. Cei zece indivizi aflaţi in arestul poliţiei moscovite reprezintă, după cum a dat asigurări Chaika, atăt criminalii Annei Politkovskaia, căt şi complicii. Concluziile anchetei preliminare arată că şeful unei reţele mafiote din Moscova, provenind din Cecenia, este responsabil pentru eliminarea faimoasei oponente a lui Putin. Lui i-au fost furnizate informaţii de filaj din partea FSB, serviciile secrete ruse. De altfel, FSB a comunicat la scurt timp, după declaraţiile procurorului general că locotenent-colonelul Pavel Riaguzov a fost arestat la 21 august in legătură cu acest caz, relatează The Times. Mai mulţi ofiţeri din cadrul Ministerului de Interne, in rezervă sau activi, au ajutat in urmărirea ei şi culegerea informaţiilor, ministerul anunţănd că i-a concediat pe toţi cei arestaţi in anchetă.

×
Subiecte în articol: externe