x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asasinul fostului premier japonez credea că Abe promova un grup religios

Asasinul fostului premier japonez credea că Abe promova un grup religios

11 Iul 2022   •   11:10
Asasinul fostului premier japonez credea că Abe promova un grup religios

Asasinul fostului premier japonez credea că Shinzo Abe promova un grup religios căruia mama sa i-a făcut o "donație uriașă". Poliția confirmă că suspectul purta pică unei anumite organizații, dar nu a numit-o.

Mama bărbatului arestat pentru uciderea fostului prim-ministru japonez Shinzo Abe este membră a Bisericii Unificării, a declarat luni șeful bisericii din Japonia, conform Reuters.

Tetsuya Yamagami, un șomer în vârstă de 41 de ani, a fost identificat de poliție ca fiind suspectul care s-a apropiat de Abe și a deschis focul în timpul unui discurs de campanie de vineri, un atac care a fost filmat și a șocat o națiune în care violența armată este rară.

Yamagami credea că Abe a promovat un grup religios căruia mama sa i-a făcut o "donație uriașă", a declarat agenția de știri Kyodo, citând surse de investigație. Yamagami a declarat poliției că mama sa a rămas fără bani în urma donației, au relatat ziarul Yomiuri și alte media.

Tomihiro Tanaka, președintele filialei japoneze a Federației Familiei pentru Pacea Mondială și Unificare, cunoscută sub numele de Biserica Unificării, a declarat reporterilor în cadrul unui briefing la Tokyo că mama lui Yamagami era membră a bisericii. El nu a precizat numele acesteia.

Tanaka a refuzat să comenteze donațiile ei, invocând ancheta în curs a poliției.

Nici Abe și nici bărbatul arestat pentru împușcarea sa nu erau membri ai bisericii, a spus Tanaka. De asemenea, Abe nu era consilier al bisericii, a spus Tanaka, adăugând că biserica va coopera cu poliția în cadrul anchetei dacă i se va cere acest lucru.

Abe a apărut la un eveniment găzduit de o organizație afiliată la biserică în septembrie anul trecut, unde a ținut un discurs în care a lăudat activitatea filialei în favoarea păcii în peninsula coreeană, potrivit site-ului bisericii.

Reuters nu a reușit să o contacteze pe mama lui Yamagami și nu a putut stabili dacă aceasta aparținea de alte organizații religioase.

Poliția a confirmat că suspectul a declarat că purta pică unei anumite organizații, dar nu a numit-o.

Mama lui Yamagami s-a alăturat pentru prima dată bisericii în jurul anului 1998, dar a încetat să mai frecventeze biserica într-o perioadă cuprinsă între 2009 și 2017, a declarat Tanaka. În urmă cu aproximativ doi-trei ani, ea a restabilit comunicarea cu membrii bisericii, iar în ultima jumătate de an a participat la evenimentele bisericii cu o frecvență de aproximativ o dată pe lună, a spus el.

Biserica Unificării a fost fondată în Coreea de Sud în 1954 de către Sun Myung Moon, un mesia autodeclarat și un anticomunist strident. A atras atenția presei mondiale pentru nunțile sale în masă, în cadrul cărora căsătorește mii de cupluri odată.

Moon, care vorbea fluent japoneza, a lansat o campanie politică anticomunistă în Japonia de la sfârșitul anilor 1960 și a construit relații cu politicieni japonezi, potrivit publicațiilor bisericii.

Moon a murit în 2012. Biserica are aproximativ 600.000 de membri în Japonia, dintr-un total de 10 milioane la nivel global, a declarat Tanaka.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Shinzo Abe