x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asasinul norvegian Anders Breivik, inculpat oficial pentru "cea mai îngrozitoare crimă a timpurilor moderne"

Asasinul norvegian Anders Breivik, inculpat oficial pentru "cea mai îngrozitoare crimă a timpurilor moderne"

07 Mar 2012   •   11:30
Asasinul norvegian Anders Breivik, inculpat oficial pentru "cea mai îngrozitoare crimă a timpurilor moderne"

Extremistul norvegian Anders Behring Breivik a fost acuzat oficial de Parchet, pentru "acte de terorism" si "cea mai ingrizitoare crima in masa din istoria moderna a Norvegiei", relateaza The Telegraph. Breivik este autorul atacurilor soldate cu 77 de morti, anul trecut, in Norvegia.

Procurorilor le-a luat aproape o ora sa citeasca numele tuturor victimelor mascacrului de anul trecut. "Am studiat diferite scenarii in legatura pedeapsa pe care ar putea sa o primeasca, asa ca este pregatit", a declarat Odd Gron, avocatul lui Breivik.

La 22 iulie 2011, Breivik a detonat o bomba langa cladirile Guvenului din Oslo, ucigand 8 persoane. Ulterior, deghizat in politist, extremistul s-a deplasat pe insula Utoeya, in apropiere de Oslo, unde avea loc scoala de vara a tinerilor laburisti. Acolo, timp de 72 de minute, Breivik a impuscat 69 de oameni, majoritatea adolescenti.

Cel mai probabil, Breivik va fi acuzat pentru "act de terorism, soldat cu morti, infaptuit cu scopul de a destabiliza societatea". Aceasta infractiunea este pedepsita cu 21 de ani de inchisoare, maxim prevuzut de legea norvegiana.

Pedeapsa prevede inchisoarea sau detentia intr-o institutie specializata, dar poate fi prelungita pana cand detinutul nu mai este considerat un pericol - cu exceptia cazului in care este declarat iresponsabil din punct de vedere penal, situatie in care risca internarea intr-o institutie psihiatrica, posibil pe viata.


×