x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ascultari ilegale - Nemtii trag cu urechea la presa

Ascultari ilegale - Nemtii trag cu urechea la presa

de Ana Ilie    |    13 Mai 2006   •   00:00

Serviciul german de informatii BND i-a tinut sub supraveghere ani de zile pe jurnalisti si vietile lor particulare, informeaza AFP. Scandalul ascultarilor ilegale ale presei a izbucnit dupa ce BHD a declansat o ancheta pentru elucidarea unei scurgeri de informatii, potrivit cotidianului german Suddeutsche Zeitung. Spionii germani au tinut sub observatie, cu precadere, casa autorului unei carti critice la adresa acestui serviciu de informatii si nu s-au sfiit sa plateasca jurnalisti pentru a furniza detalii despre activitatea unora dintre colegii lor de presa. "BND a fost foarte interesat de redactorii publicatiei Der Spiegel", insa l-a pus sub observatie si pe un jurnalist al saptamanalului Stern. Mai mult, un jurnalist de la revista de investigatii Focus a fost pus sub urmarire chiar si in garajul propriei case, povesteste Suddeutsche Zeitung. Magistratul Curtii federale supreme, Gerhard Schafer, care i-a interogat pe opt responsabili ai BND, a calificat aceste practici drept "disproportionate", "evident ilegale" si care "atenteaza la libertatea presei".

"URECHEA" NATIONALA MERGE LA EXTERN. Peste Ocean, Guvernul SUA, care deja era supus criticilor pentru o serie de ascultari ilegale, a fost pus in urma cu cateva zile intr-o noua situatie jenanta, dupa ce s-a descoperit ca Agentia Nationala pentru Securitate (NSA) a tinut sub observatie convorbirile telefonice a milioane de americani. Mai mult, cel care s-a ocupat de acest program este nimeni altul decat generalul Michael Hayden, candidatul propus de presedintele George Bush la sefia Agentiei Centrale de Informatii (CIA). Noul scandal i-ar putea afecta candidatura, sustin unii experti americani.

Programul NSA a permis urmarirea telefoanelor a milioane de americani obisnuiti, care nu sunt suspecti de nici o crima. (Ana Ilie)

×
Subiecte în articol: externe